Dag #15 av 45 Dagar On Tour med Småföretagarnas Riksförbund.

Dag 15 av 45 Dagar On Tour

Mats Eriksson gör ett nytt besök hos Vildmannens Drag i Norråker. Vad har hänt hos paret Harrysson sedan sist Mats var på plats 2014 och i deras lilla företag? En omväxling till att fokusera och återinvestera tiden i Vildmannens Drag har gjort att företaget nu växer.

Liksom många andra småföretagare på landsbygden är man mångsysslare för att kunna få ihop vardagen. Richard och Lena är inte undantaget. Även om Richard har fortfarande benen i två sysslor för att kunna skapa grundtryggheten så har Lena valt att fokusera på småföretagandet. Bägge hjälps åt i verksamheten och under pandemin tog man även initiativet till egen turné när man inte kunde göra mässor. Man hittade snabbt lösningar för att aktivera sin försäljning och det som covid19 pandemin kunde ha neutraliserat. Med den omväxlingen kan man nu skörda framgång istället.

Lena menar också att pandemin har hjälpt förvisso deras företag iom många valde att bli hundägare. Många av dessa nyblivna hundägare har nu blivit deras kunder.

I samarbete med En Företagares Vardag

Vilhelmina är ännu en av de föredömliga kommuner med ett gott företagsklimat och engagerade medmänniskor som vi fått besöka under 45 Dagar On Tour. I denna film ser ni intervjuer med småföretagare, politiker och tjänstemän i Vilhelmina kommun.

Del 1: Hör Bogge Bolstad som är affärsutvecklare och projektledare i Vilhelmina berätta om samarbete mellan kommuner när det är som bäst. Tillsammans med representanter från 9 andra kommuner är han en del av case-möten där man varje vecka möts för att dela erfarenheter, idéer och inspiration till att hjälpa småföretagen i sin kommun. Mats intervjuar även Kristoffer Mikaelsson som driver shopen XL-kläder.se som ursprungligen startade som ett familjeföretag. Under pandemin valde han att gasa sig igenom uppförsbacken, något som visade sig bli en riktig lyckoträff!

Del 2: Annika Andersson, Kommunalråd Centerpartiet Vilhelmina, berättar om hur kommunen lyssnade på rekommendationerna från Svenskt Näringsliv och gav bland annat respit på fakturor, höll i digitala företagsträffar och läste in sig ordentligt på vad som egentligen gällde för att kunna bidra med stöd. Hör även fotografen Hannele Bång berätta om hur det är att tillhöra en av de branscher som haft det som tuffast under pandemin. Alla hennes fotograferingar blev avbokade på obestämd tid men istället blev hon inbokad på familje- och företagsfotograferingar.

Del 3: I den avslutande delen av filmen möter vi engagerade Ulrica Olsson som är utvecklingschef i Vilhelmina kommun. Ulrica delar med sig av en bit av Vilhelminas historia och berättar om att kommunen haft det tufft under en längre tid även innan pandemin. Många större företag flyttade sina verksamheten från Vilhelmina och det tillsammans med en minskande befolkning har lett till ett tufft ekonomiskt läge. Det finns idag drygt 600 aktiva företagare i Vilhelmina, många små- och soloföretag som Ulrica varmt benämner som otroligt duktiga och kreativa. En av hennes önskningar inför framtiden är att fler väljer att driva företag i kommunen och att fler kommer hit för att stanna på heltid.

Avslutningsvis sommarens hetaste melodi för småföretagare från Johan Eriksson Säg det med en sång
 

I samarbete med Ingrid – Personligt Hela Vägen och En Företagares Vardag

Löpande inslag från dag 15 av 45 Dagar On Tour

Relaterade uppdateringar:

HUR KAN DU STÖTTA VÅRT ARBETE?

Småförtagarnas Riksförbund är en politiskt obunden aktör som kämpar för småföretagarnas villkor för att kunna driva sin verksamhet på ett enkelt, tryggt och lönsamt sätt.

öppna värdegrunder

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Lista källor

Vi väljer att arbeta på ett sådant sätt där vi listar alla våra källor för att möjliggöra granskning av vårt arbete på ett transparent sätt.

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Öppen data

All informations ska enkelt kunna källas, granskas och ställas mot varandra för att kunna härledas på ett enkelt sätt i den politiska processen och dess beslutsvägar.

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Creative Commons

Vi uppmanar till spridning utav vårt material under "creative commons" där vi gärna ser till att du källar och länkar till denna sida och förbundets arbete.

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Publicering

All information kommer att publiceras på flera kanaler för att på ett enkelt sätt kunna leda till kunskapsdelning i ett upplysningssyfte.

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Kontribuera

Du kan vid vilket tillfälle som helst kontakta oss för att kunna kontribuera till detta arbete. Du kan kontakta oss via telefon eller e-post.

Dag #15 av 45 Dagar On Tour

Beslutsunderlag

Vårt arbete ska kunna användas som korrekt beslutsunderlag i hur du som småföretagare ska kunna manövrera i politiska beslut, men även i hur du ska kunna komma att påverka genom din konsumtion och opinion.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen