Vi träffar Helene ”Hille” Tagesson, en av medlemmarna i Småföretagarnas Riksförbund. Hon driver förskoleverksamheten Blåbärsstället med åtta anställda. Vi ställer fem frågor till Helene.
Fråga 1, Hur kom det sig att du startade ditt företag?
– När jag var färdigutbildad som förskollärare i december -89 fick jag jobb direkt i Växjö kommun som vikarierande förskollärare. Jag hoppade från det ena vikariatet till det andra fram till juli -92 då fick jag min första son. Under min föräldraledighet anmälde jag mig till en starta-eget-kurs som Växjö kommun anordnade. Vi var ett gäng förskollärare (som inte kände varandra) som började leka fram ett företag i förskoleform. Det var ekonomer, revisorer och många andra som kom och föreläste om företagande. Vid varje kurstillfälle fick vi sitta i gruppen och utforma hur vi ville ha det. När vi var färdiga och hade vår lilla förskola på papper, kom vi på idén – varför inte söka tillstånd hos kommunen för att starta en förskola i privat regi? Det var ju inte så vanligt. Alla ville ju få jobb. Det var väldigt spännande och utmanande. Jag var ju bara 24 år. Allt gick snabbt. Helt plötsligt hade vi markägare och byggföretag och tomt klart. Då var vi tre som var intresserade av att gå vidare. Ansökan skickades in och I maj -94 stod huset klart och barn och personal var på plats efter mycket jobb. Förskolan Blåbärsstället AB var verklighet. En av de tre första förskolorna i Växjö.
Fråga 2, Vilken är den viktigaste politiska frågan för småföretagare?
– I vårt fall är det ju så klart som hos de flesta småföretagare arbetsgivaravgifterna, sjuklönesystemet och regelsystem som är krångliga. Vi är beroende av bidragen som vi får från kommunen. Dessa har ju ändrats flera gånger under alla år och det kan förändra vår situation på ett genomgripande sätt. Där är det ju avgörande vilka politiker och vilka partier som styr i kommunen. Detta har varit berg- och dalbana och är så fortfarande. Ett nytt bidragssystem är på g i skrivande stund.
Fråga 3, Vad är det bästa med att driva eget företag?
– Snabba beslut! Nära till kunden, det vill säga i vårt fall vårdnadshavare/föräldrar och barn. Vi är en liten sammansvetsad personalgrupp, som dessutom är handplockad. Vi har inte haft någon stor personalomsättning på snart 29 år. I vårt arbete får vi nya utmaningar i form av lagar och nya verktyg hela tiden och det främjar vår utveckling. Jag själv jobbar 50 procent som förskollärare i barngrupp och 50 procent som rektor. På en liten förskola har man koll på alla. Daglig kontakt och en personligare anknytning till familjerna. Vi är som en liten familj. Eftersom jag jobbar både i barngrupp och på kontor har jag överblick både över personal och familjer. Det passar mig väldigt bra. Jag är väldigt stolt över min förskola som jag från och med 1 juli-22 driver alldeles ensam.
Fråga 4, Hur påverkades ditt företagande av coronakrisen?
– Pandemin förändrade hela vårt arbetssätt. Vi jobbar inte bara med människor utan med väldigt små människor som normalt ska gå igenom förkylningar och virusinfektioner under sina första levnadsår. Restriktionerna byggdes på och helt plötsligt hade vi inga barn med rinnande näsor. Vi blev färre både barn och vuxna. Vi började jobba mycket mer utomhus. Allt blev så belyst. Vi fick ju prata med våra barn på ett helt annat sätt om hur viktigt det var att till exempel tvätta händerna. Vi var utomhus mycket för att minska smittorisken. En fantastisk undervisning men på ett mer rekommenderat sätt. Information ut till vårdnadshavare är alltid viktigt och blev ännu viktigare nu, även om det är småsaker. Det skapar trygghet. Vi klarade oss bra. Vi har fått stänga förskolan två gånger och skrivit ner öppettiderna ett fåtal gånger. Vi har haft en god dialog med våra vårdnadshavare. Allt för tryggheten och säkerheten både för barn, personal och föräldrar. Att vara konkret och samtidigt ödmjuk är en viktig del när man får vidta åtgärder. Ekonomiskt sett har vi inte blivit så mycket drabbade. Som rektor och företagare har det många gånger varit tufft. Att vara närvarande och lyhörd är inte alltid så lätt. Men tack vare goda medarbetare så har det gått jättebra hos oss.
Fråga 5, Varför är du medlem i Småföretagarna?
– Att vara medlem i småföretagarna känns tryggt. Det känns helt enkelt självklart att vara medlem. Tillsammans kan vi påverka och göra skillnad. Mitt Blåbärställe är mitt andra hem och mitt lilla skötebarn.
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer