Statistiken över antalet konkurser i landet har varit en dyster läsning sedan hösten 2022.
Statistik från Bolagsverket och UC visar att under mars månad i år var detaljhandeln den bransch som hade det tuffast, antalet konkurser ökade då med 27 procent jämfört med förra året. På andra plats finns hotell- och restaurangnäringen som drabbades av 19 procent fler konkurser än under samma månad 2022, och tätt därefter byggindustrin med 17 procent.
Detta tillsammans med det faktum att de tre branscherna under början på året uppvisar det lägsta antalet nystartade företag på ett decennium är tydliga tecken på hur tufft läget är. Minskningen är 18 procent under de tre första månaderna, jämfört med förra året. Som bidragande orsaker till nedgången nämns höga energipriser, kriget i Ukraina, inflation, höjda styrräntor och minskad köpkraft.
– Byggindustrin är en av flera branscher som det senaste halvåret drabbats av en ökad andel konkurser och minskat antal nystartade aktiebolag. Osäkerheten på marknaden har ökat i takt med att uteblivna stödåtgärder och ekonomiska lättnader. Konjunkturinstitutet har nu officiellt gått ut med en prognos om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. När förtroendet för marknaden minskar så minskar självfallet också nyföretagandet i Sverige, vilket vi ser effekterna av i vår statistik om minskat antalet aktiebolag. Vissa segment inom byggindustrin är mer drabbade än andra, såsom husbyggande. Verksamheter inom byggsektorn är ofta energiintensiva och branschen är procentuellt sett mer drabbade av bedrägerier än andra, vilket är faktorer som bidrar till utsattheten för att gå i konkurs, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, till Sydsvenskan.
uc.se, sydsvenskan.se
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer