Trilogin: Arrangören, TEKNIKERN & ARTISTEN

En serie om Kulturbranschen, enskilda firmor och Corona

En av de branscher som drabbats extra hårt men man sällan pratar om är evenemangs- och underhållningsindustrin. Med en sommar fylld av inställda evenemang har vi en hel bransch som över en natt blev arbetslösa med allt vad det innebär.

För att lyfta hur coronapandemin påverkar en eventarbetares vardag presenterar vi nu, i samarbete med Ingrid Ohlsson och Attitydresan, trilogin ”Arrangören, Teknikern och Artisten”. I serien får vi möta representanter från tre av de stora delarna i branschen men viktigt att komma ihåg är att det bakom dessa led finns otroligt många fler som drabbats: allt från matförsäljare och knallar till scenpersonal, byggarbetare och städföretag.

samlade politiska utspel
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

Vad händer om restriktionerna ska vara ett år till?

Det ska vara enkelt att ställa om – inte en massa byråkrati! Vi i Småföretagarnas Riksförbund anser att det skall vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige. När alla kreativa hjärnor ser nya möjligheter i sitt företag, då skall det vara enkelt att ställa om, inte en massa byråkrati! Ingrid Ohlsson, vår styrelseledamot,

Läs mer »
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

“Den svenska nöjesbranschens ekosystem”

En liten informationsfilm om alla de som aldrig syns Under de senaste dagarna har ett YouTube-klipp fått väldigt stor uppmärksamhet i kulturSverige. David Granditsky som publicerat klippet ger följande textsättning: “En liten informationsfilm om alla de som aldrig syns, med hälsning till beslutsfattarna i vårt land så här i coronatider. Vi tänkte att det behövdes

Läs mer »
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

Fredrik Olofsson, Eventarrangör

"

Avsnitt 1 - Eventarrangören

1000-tals inställda evenemang – drabbar fler än du tror!

Vi träffar Fredrik Olofson, Eventarrangör. Hans minsta leverantörer är helt beroende av det man arrangerar och även Summer On Festival själva som storleverantör är beroende av hjälp från stat och myndighet för att överleva till nästa år.

– Vi hoppas och tror att våra besökare behåller sina biljetter men oavsett gäller det att vända och vrida och vara kreativ. Vi måste se det positiva och hjälpas åt, säger Fredrik.

Fredrik Olofson är ett välkänt namn i nöjesbranschen och en av de arrangörer som drabbats av inställda event på grund av Coronapandemin. För 5 år sedan grundades Summer On-festivalen i Båstad, ett evenemang som i år var tänkt att utökas till 20 000 besökare. I filmen berättar han om hur det påverkar i flera led att behöva ställa in festivalen. Hela produktionen med allt från städ, mat, hump, scenbyggare med flera består av totalt 400–500 personer varav många driver enskilda firmor.

Trots att det är tuffa tider låter han sig dock inte nedslås. Fredrik är i grunden en positiv person. Att sätta sig ner och ge upp inte finns inte på kartan för en entreprenör som Fredrik så istället för att fokusera på enbart det negativa ser han framåt och låter den kreativa hjärnan arbeta.

Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

Fran Ebbesson, Ljudtekniker

"

Avsnitt 2 - Ljudteknikern

Först på plats och sist därifrån, men vad får han för det?

Frans Ebbesson driver en enskild firmas som ljudtekniker och hade en fullplanerad sommar med flera evenemang att arbeta på. Inom loppet av 36 timmar blev alla event inställda och jobben försvann. Han, liksom vi i Småföretagarnas Riksförbund, ställer sig nu frågande till var stödet för enskilda firmor finns.

I filmen berättar Frans hur det just nu ser ut i huvudet på en ljudtekniker. Efter en lång karriär som anställd blev han för 13 år sedan istället tvungen att starta en enskild firma. Frans berättar att han egentligen aldrig varit särskilt intresserad av själva företagandet utan det är kärleken till teknik och musik som tagit honom vidare. Han har alltid jobbat hårt och inte haft mycket tid över till annat men nu när han plötsligt står handfallen och utan jobb får han ingenting tillbaka. Över en natt försvann tryggad inkomst för flera månader men det verkar inte vara något regeringen tar på så stort allvar.

Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

Jenny Silver, Artisten

"

Avsnitt 3 - Artisten

När torget klingar tomt och eventen är inställda.

På stortorget i Ängelholm står vår styrelseledamot Ingrid Ohlsson tillsammans med Jenny Silver. Jenny är artist och på just denna plats har hon flertalet gånger stått på scen under diverse festivaler och tillställningar. Under denna tid på året brukar torget vara fyllt av glada försommarfirare men idag är det tomt. I filmen pratar Jenny bland annat om värdet av kulturen och hur den på ett eller annat sätt påverkar alla.

Jenny har varit artist under många år men i nuläget finns det inga evenemang att sjunga på. I bakfickan har hon som tur är sin utbildning till lokförare, ett arbete hon haft vid sidan av sin sångkarriär som nu har fått bli det enda hon livnär sig på. Alternativet att lägga ner sin enskilda firma inom musiken finns dock inte. Ingen är så kreativ som en kulturarbetare och Jenny menar att när detta gått över vill man stå redo att bemöta och återuppta det man skapat tillsammans med kunder och besökare under åren.

Skulle du ha frågor om hur du och ditt företag skulle kunna lyftas upp i våra flöden med din historia? Frågor om hur du kan återberätta din historia för att tillsammans med Småföretagarnas Riksförbund kunna få din sakfråga hörd?

Fyll i nedan formulär så kommer Ingrid Ohlsson ta kontakt med dig för att kunna berätta mer och ser över möjligheterna om just du kan och ditt företag kan intervjuas i frågan.

* vi behandlar alla ärenden i turordning i mån vi kan.

Jag är MEDLEM
och vill bli kontaktad
för att kunna återberätta
min historia

* vår eminenta Ingrid Ohlsson kommer att kontakta dig för att kunna se över möjligheterna om att få lyfta upp din historia som småföretagare.

Ett medlemskap som lönar sig, flera gånger om. Enkelt, tryggt och prisvärt!

💡 En stark röst som förbättrar villkoren för ditt företag. 💡 Gratis juridisk telefonrådgivning – Vi kopplar direkt. (3 x 30 min. per år) 💡 Medlemstidningen Bra Affärer, fyra gånger om året. Ger tips, råd och inspiration 💡 Tillgång till rätt försäkringsskydd – enkelt och prisvärt! 💡 Ett stort paket av medlemsförmåner 💡 Blanketter för nedladdning, Manual för bluffakturor, FAQ mm. 💡 Veckans varningslista 💡 Möjlighet att ansluta dig till en unikt nätverk & Facebookgrupp 💡 UTÖKADE MEDLEMSFÖRMÅNER:  ➡ Coachning och affärsutveckling för dig som medlem. ➡ Bygg Business – Boken som guidar dig och ditt företag till varaktig framgång ➡ Hitta din småföretagare – En unik listningstjänst för ditt företag där du kan skapa affärsmöjligheter.

VI Förstår
SMÅFÖRETAGARE

Det är nu mer viktigt än någonsin att ansluta sig till en organisation som förstår småföretagare. Hos oss får du den hjälp och information du behöver för att kunna driva ditt företag på ett enkelt, tryggt och lönsamt sätt.

Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona
våra utökade medlemsförmåner
Arrangören, Teknikern och Artisten – en serie om Kulturbranschen och Corona

Hitta Småföretag – Hitta nya marknader

Enkelt att bli hittad som småföretag Landets småföretagare kämpar för att synas och hitta sina kunder. Tack vare samarbetet med Bokadero.se har Småföretagarnas Riksförbund på rekordtid kunnat ta fram en portal där småföretagare enkelt kan lista sig och nå ut. Samtidigt gör vi det enkelt för alla som vill handla av Sveriges småföretagare att hitta

Läs Mer »

Stå starkare
tillsammans

Småföretagarnas Riksförbund står på småföretagarnas sida när ingen annan gör det. Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund stöttar du arbetet tillsammans med andra i liknande situation som dig själv, för att underlätta företagandet i Sverige.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen