Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Att reklamera i förebyggande syfte

Vi på Nordbro hanterar en mycket stor mängd ären­den och mål som har att göra med köp och sälj av varor och tjänster. I den hanteringen har vi förstås märkt att vissa frågor och problem är ständigt åter­kommande. Ett sådant helt centralt problem är detta med reklamation.

Om du som köpare av en vara eller tjänst anser att fel föreligger i vad som har leve­rerats, eller att det finns ett dröjsmål som har orsakat dig skada, måste du alltid ge säljaren ett meddelande om det – det vill säga en reklamation. Ibland kan det finnas avtal om när och hur reklamationen ska ske, men man kommer långt med några tumregler:

  • Om det är fel i en vara eller tjänst, ska du ge säljaren en reklamation så fort du har märkt eller borde ha märkt felet. Ibland gäller det att vara snabb – när du till exempel tar emot en vara i din näringsverksamhet ska den undersökas vid mottagandet, varför reklamationsfris­ten ofta börjar löpa redan då. Det heter att man ska reklamera inom ”skälig tid”, vilken ibland kan vara överraskande kort.
  • Om det är dröjsmål som är problemet ska man ge säljaren besked så snart som möjligt efter det att varan har mottagits eller tjänsten har utförts.
  • Se alltid till att reklamera på ett sätt som gör att du kan bevisa i efterhand att du har reklamerat! Mejl och SMS fungerar ofta alldeles utmärkt, särskilt om du begär en bekräftelse och får en sådan.

Det sistnämnda är ofta det som fallerar. Och det är onödigt att försätta sig själv i den svåra sitsen. Följden av utebliven eller obevisad reklamation är nämligen ofta att man inte har rätt till någon som helst kompensation. Samtidigt är det lätt med dagens teknik att skydda sig mot sådana rättsförluster, om ärendet inte skulle lösa sig och man hamnar i tvist. Ofta tänker man förstås inte tanken att det är där det kan sluta, och jag är den förste att förorda ett telefonsamtal i god ton eller ett möte för att lösa ett problem. Men det ena utesluter inte det andra. Man kan och ska både slänga iväg det där reklamations­mejlet och lyfta på luren för att vara lite lösningsinriktad.

Tänk förebyggande. Si vis pacem para bellum, som romarna sa. Vill du leva i fred ska du förbereda dig för krig.

 

Ilan Sadé, chefsjurist Nordbro

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen