Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Småföretagarnas Riksförbund kommer gärna ut till era kommuner för att presentera SmåföretagarIndex 2022 med Attitydresan.

Småföretagarnas Riksförbund kommer gärna ut till era kommuner för att presentera SmåföretagarIndex och berätta om resultatet som en del i vårt projekt Attitydresan som innebär att  vi som styrelseledamöter i förbundet besöker både små och stora orter runt om i landet.

Vår ambition med resan är att småföretagare, politiker och tjänstemän får mötas. Vi tror att vi genom möten, berättelser från en företagares vardag och med det goda samtalet får ökad förståelse för varandra, till glädje och nytta för alla.

Vill ni ha besök hör av er till ingrid.ohlsson@smaforetagarna.se

Ta även del av Attitydresans sida, KLICKA HÄR, för att se de planerade besöken, anmäl dig till ett av besöken och där du kan även kontakta Ingrid Ohlsson via kontaktformulär.

Läs mer rapporten SmåförtagarIndex 2022 nedan eller ladda ner rapporten genom att KLICKA HÄR och rapportens egna sida med alla kommuners individuella rapporter.

Småföretagarnas Riksförbund kommer gärna ut till era kommuner för att presentera SmåföretagarIndex 2022 med Attitydresan.

 

Stor skillnad i förutsättningar för landets småföretagare

För tredje året i rad publiceras SmåföretagarIndex, av Småföretagarnas Riksförbund. Här belyses de skillnader i företagandets villkor som finns lokalt i olika delar av landet och visar förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner.

Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster. SmåföretagarIndex visar hur förutsättningarna ser ut i olika kommuntyper och vilka konsekvenser det får, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet.  Rapporten utgör ett användbart underlag för företagare, kommuner, myndigheter och politiker för identifiering av olika förbättringsbehov.

Utmaningar och möjligheter

Baserat på offentlig statistik har Småföretagarnas Riksförbund analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Det är framför allt den kommunala näringspolitiken, kommunens välfärdsåtagande och skolsystemet som kan dra upp en kommuns betyg, medan demografin och kapitalförsörjningen kan vara relativa svagheter.

Stora skillnader mellan kommuntyper

Småföretagarindex visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna och i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism.

Rankingen toppas i år av Ydre kommun i Östergötland, följt av skånska Vellinge och Älvsbyn i Norrbotten.

En intressant förändring är att storstadskommunerna nu har fått viss konkurrens av kommuner utanför dessa. De som kan erbjuda små företag bäst förutsättningar har också bäst ekonomi. De 50 kommuner med högst betyg har till exempel 3,8 procentenheter lägre arbetslöshet än de 50 som har sämst betyg. 

De viktigaste åtgärderna för en regering efter valet är att förbättra villkoren för småföretagare genom att sänka arbetsgivaravgiften och garantera att polisen följer upp alla brott mot företag runt om i hela landet. Det måste bli tryggare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, säger Peter Thörn.

Rulla till toppen