Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Bilismen

arbetsfordon/tjänstefordon

Användning av tjänstebilar är kringgärdad av strikta regler, något som i och för sig inte är nytt. De förändringar som nu slår hårdast mot småföretagares tjänstebilar är kopplade till det s.k. Bonus-Malussystemet (BM).medlemsföretagen. Kostnaderna ökar både för företaget och för den enskilde. Inom Småföretagarnas Riksförbund ser man detta som en oroande utveckling där det blir krångligare, dyrare och svårare att hänga med i vad som gäller.

Tidigare pressrelease via MyNewsDesk

Bilismen - politiska förslag som påverkar småföretagare

Att kostnaderna för bilanvändning ökar drabbar småföretagare hårt. Småföretagarnas Riksförbund granskar vad som är på gång och hur detta påverkar medlemsföretagen. Kostnaderna ökar både för företaget och för den enskilde. Inom Småföretagarnas Riksförbund ser man detta som en oroande utveckling där det blir krångligare, dyrare och svårare att hänga med i vad som gäller.

Användning av arbetsfordon/tjänstefordon

Användning av tjänstebilar är kringgärdad av strikta regler, något som i och för sig inte är nytt. De förändringar som nu slår hårdast mot småföretagares tjänstebilar är kopplade till det s.k. Bonus-Malussystemet (BM). I korthet innebär detta att bilar med högre koldioxidutsläpp straffbeskattas (Malus) medan de fordon som klassas som miljöfordon får en Bonus. I systemet klumpas alla fordon ihop utan hänsyn till vilken transportnytta de erbjuder, en liten elbil jämförs t ex med en lätt lastbil.

 

Speciellt drabbade är lätta lastbilar där t ex en VW Crafter 35 2.0 TDI ökar sin fordonsskatt från 5692 kr innan BM-systemet infördes till 26 293 kr den 1 april 2021. (Om nuvarande budgetproposition går igenom).

Bilismen - Användning av arbetsfordon/tjänstefordon
"Nedan finner du information kring ikraftträdande och var i processen de ligger."
Bilismen - Användning av arbetsfordon/tjänstefordon
Sten Lindgren
Förbundssekreterare
Småföretagarnas Riksförbund

De kraftigt höjda skatterna på lätta lastbilar kan vara svåra att föra vidare till kunderna, exempelvis kan man fråga sig hur mycket detta slår mot matleveranser som ökar kraftigt och som baseras på den här typen av fordon. Det vi kan förvänta oss är att man behåller sina gamla bilar betydligt längre.

Skattemyndigheterna ställer hårda krav på att sådana fordon inte får användas privat. En tjänstebil får endast användas privat ”i ringa omfattning”, det vill säga max 100 mil vid max 10 tillfällen per år och det finns krav på körjournal enligt Skatteverkets detaljerade krav. Se Skatteverkets hemsida:

Bevisfrågor vid bilförmån | Rättslig vägledning | Skatteverket

På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår

HUR KAN DU STÖTTA VÅRT ARBETE?

Småförtagarnas Riksförbund är en politiskt obunden aktör som kämpar för småföretagarnas villkor för att kunna driva sin verksamhet på ett enkelt, tryggt och lönsamt sätt.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen