Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Bilismen

ARBETSPENDLING

Omkring 200 000 svenskar kommer att förlora sitt reseavdrag för bilpendling om förslaget blir verklighet.

Ur ett företagarperspektiv kan man notera att småföretagare på landsbygden missgynnas personligen samt att möjligheterna att rekrytera personal kan påverkas negativt.

Senaste pressrelease i samband med Bilismen

Arbetspendling

Regeringen förbereder införande av förslag som presenterades i en offentlig utredning 2019.

Förslaget var till helt nyligen tänkt att införas i januari 2021 men man har nu helt nyligen flaggat för en försening till 2022.

Varför förslaget skjuts framåt i tid är okänt, men känt är att förslaget med dess försämrade avdragsmöjligheter starkt har kritiserats av många av remissinstanserna.

Förslaget innebär att ingen som har närmare jobbet än tre mil får reseavdrag enkel resväg. Dessutom ska milersättningen för bilresor tas bort och ersättas av en skattereduktion (60 öre per kilometer) som även de som åker kollektivtrafik kan få. De som har längre än åtta mil till arbetet får ingen ersättning för den sträcka som överstiger åtta mil. Ersättningen betalas endast ut för 210 av cirka 250 arbetsdagar.

Vid bristfällig kollektivtrafik kan skattereduktionen bli större. Det handlar då dels om ett fast belopp på 20 kr per resdag vid avstånd från 30 kilometer och uppåt, samt ett rörligt belopp på 60 öre per kilometer för avstånd mellan minst 80 kilometer och högst 150 kilometer. Kollektivtrafik får anses bristfällig om tidsvinsten uppgår till mer än två timmar och 30 minuter för tur- och returresan för resa med bil i förhållande till resa med kollektivtrafik eller kombinerad resa med bil och kollektivtrafik. Detta gäller endast under förutsättning att tidsvinsten uppnås under minst hälften av totala antalet resdagar med avstånd som uppgår till minst 30 kilometer enkel väg under beskattningsåret.

 

"Nedan finner du information kring ikraftträdande och var i processen de ligger."
Bilismen - Arbetspendling
Sten Lindgren
Förbundssekreterare
Småföretagarnas Riksförbund

Omkring 200 000 svenskar kommer att förlora sitt reseavdrag för bilpendling om förslaget blir verklighet. Den nya ersättningen blir alltså 60 öre per kilometer, för sträckor över tre mil enkel väg. Det är alltså inget avdrag, utan en reduktion.

Ett enkelt räkneexempel: En person som tjänar 36 000 kr per månad och kör 12 mil om dagen tappar närmare 1000 kr i månaden i disponibel inkomst med de nya reglerna. För att bibehålla samma disponibla inkomst med de nya reglerna behövs en lönehöjning med närmare 1000 kr per månad vilket skulle öka arbetsgivarens kostnader med cirka 14 500 kr per år.

Ur ett företagarperspektiv kan man notera att småföretagare på landsbygden missgynnas personligen samt att möjligheterna att rekrytera personal kan påverkas negativt.

Beräkna ditt reseavdrag med dagens regerverk.

 

Beräkna ditt reseavdrag

Här kan du få hjälp att beräkna ditt avdrag för resor till och från arbetet. Beräkningstjänsten är anpassad för dig som arbetar ett pass per dag. Tjänsten räknar med att en dag är en resa tur och retur. Om du arbetar flera pass per dag måste du, när du anger antal dagar som du arbetat under året, öka antalet dagar.

HUR KAN DU STÖTTA VÅRT ARBETE?

Småförtagarnas Riksförbund är en politiskt obunden aktör som kämpar för småföretagarnas villkor för att kunna driva sin verksamhet på ett enkelt, tryggt och lönsamt sätt.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen