Äldre företagare riskerar bli utan sjukpenning

Varför talas det så tyst om hur orättvis sjukförsäkringen är för oss småföretagare? En anställd får alltid sjukpenning medan företagare i vissa fall inte får någon alls!
 
Det är oförståeligt att företagare som driver enskild firma, handels- eller kommanditbolag inte får ändra till en kortare karens från och med den dagen de fyller 55 år. Tänk om alla anställda i Sverige skulle få en sämre sjukförsäkring när de fyller 55 år? Men det som är mest anmärkningsvärt är att våra beslutsfattare inte verkar veta hur den här regeln drabbar oss småföretagare; att småföretagare i Sverige som inte har kunskap om regelverket riskerar att få en usel ekonomi om de har oturen att få flera långvariga sjukskrivningar. Anna, som egentligen heter något annat, är bara en av många som har drabbats.
 
Hon är en 55 årig företagare inom mediebranschen. Hon driver sitt företag som en enskild firma och har 30 dagars karens i sjukförsäkringen. Hon hade kunnat välja en kortare karens på 1 eller 14 dagar om hon hade velat. Men med tanke på att hon sällan varit sjuk har hon inte funderat på det. När Anna råkar ut för en olycka ställs saken på sin spets. Hon blir sjukskriven fyra veckor och inser för första gången i sitt liv att hon också kan bli sjuk.
 
Tillbaka i vardagen inser hon hur sårbart det är att ha 30 karensdagar – ingen sjukpenning på en hel månad. Hon bestämmer sig för att ändra till 1 dag. Men när hon kontaktar Försäkringskassan får hon beskedet att det inte går. Anna har fyllt 55 år och då får hon aldrig mer byta till en kortare karens. Det drabbar alla 55-åringar som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag!
 
Anna har många år kvar att jobba så nu gäller det att hon håller sig frisk. Det vore inte roligt om hon skulle få flera långvariga sjukperioder framöver. Det skulle innebära trettio dagar utan sjukpenning varje gång!
 
Några löften om att ändra regeln finns inte. När Ylva Johansson (S) ställde frågan till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), svarade han: Regeln har sin grund i att det har ansetts erforderligt med en spärr för att förhindra spekulation från den försäkrades sida eller ett obehörigt utnyttjande av försäkringen.”
 
Vår förhoppning är att socialförsäkringsministern nu inser, att den här regeln inte bara är omotiverad och orättvis utan också diskriminerande. Vi hoppas också att övriga politiker, oavsett partifärg, inser att regeln måste bort. Att peka ut småföretagarna som presumtiva fifflare är både nonchalant, omdömeslöst och snudd på kränkande.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen