Annie Lööf har det inte lätt

I förra veckan presenterade Annie Lööf flera förslag för att främja småföretagande och nyanställningar. Av den information vi fått av hennes partikamrater så är de medvetna om att våra förslag om att avskaffa sjuklöneansvaret helt för småföretag, liksom att sänka arbetsgivaravgiften för dessa, skulle vara mer framgångsrika.

Tyvärr verkar Annie ha svårt att nå fram med detta i budgetförhandlingarna med sina allians­kamrater.
Att sänka egenavgiften så att en egenföretagare betalar 3-5 000 kr mindre i avgift per år kommer sannolikt inte skapa stort utrymme för, eller stimulera småföretagare att nyanställa så den höga arbetslösheten kan pressas ned.
Att om 1½ år börja utreda ifall Sveriges regler om revisionsplikt ska anpassas till EU-nivå kommer inte att skapa fler företag som vill växa.
Att utreda det komplicerade, och mycket lite använda, högkostnadsskyddet för sjuklöne­kostnader kan knappast bidra till fler anställningar i småföretag. Såvida inte de byråkrater som sätts att göra utredningen lyckas med konststycket att åstadkomma en enkel och snabb väg att få tillbaks pengarna inom rimlig tid. Och ser till att information om detta verkligen når ut till småföretagarna. Det högkostnadsskydd som nu finns platsar bland tio i topp i ligan för regel­krångel och få känner till det.

 

Att tro att över 4 000 privatpersoner ska investera 1,3 miljoner kronor var i småföretag, för att få en skattereduktion, med alla de regler som förslaget innehåller av krångliga begränsningar, är inte realistiskt.

Att inte införa regeln om månadsrapportering av löner för småföretag är förståndigt, men det klokaste hade varit att aldrig ens överväga ett så dåligt förslag.
Att samordna moms- och inkomstdeklarationen för småföretag med mindre än 1 miljon i årsomsättning är bra, men varför infördes dagens regler under detta år? Det är mycket bra att Regeringen har det goda omdömet att ändra sig.
Att dela på momshantering vid import mellan Tullverket och Skatteverket har hela tiden varit omodernt och kontraproduktivt. Det är bra att den regeln tas bort, men det kommer sannolikt inte nämnvärt främja ett ökat småföretagande.
Att ändra reglerna kring skattskyldighet vid uthyrning av lokaler är bra för att minska byråkrati och krångel för lokaluthyrare.
Sammantaget är Annie Lööfs förslag för att främja småföretagande inte så mycket att skryta över. Hon fick av finansministern mindre än 1 miljard av de 25 som han anser finns i reformutrymme för kommande år, till att använda för hennes ofta uttalade småföretagarvänlighet.
Om C vill lyssna på oss småföretagare så kan vi presentera många goda argument i budget­förhandlingarna inom Alliansen.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen