Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Lärlingssystem – Annie Lööf – Ungdomsarbetslöshet

Vår Näringsminister är (om inte hemma nu) i Berlin, Tyskland och uttalade sig positivt i gårdagens TV4 News om lärlingssystemet där. Tyskland har Europas lägsta ungdomsarbetslöshet (under 8 %) medan Sverige har 23.5 % och det är uppenbart att lärlingssystemet är en stor bidragande orsak till detta.

Bra, tycker Småföretagarnas Riksförbund som länge förespråkat att ett Svenskt väl fungerande lärlingssystem borde införas. Inom kort kommer vi att publicera en utförlig rapport om den Danska motsvarigheten och jämföra med förhållanden i Sverige.

Vid besök på Siemens i Berlin informerades hon om hur detta jätteföretag använder det Tyska systemet. De har 1 300 lärlingar (Industritekniker) i utbildning och menar att visserligen kostar det pengar men är en god investering för framtiden. Varför besökte inte Annie Lööf ett par små företag för att övertyga sig om att det fungerar även i mindre skala.

Det hela handlar om en kultur när det gäller lärlingar i Tyskland och ett nära samarbete mellan skola och näringsliv. Lärlingarna är trygga i sina roller, menar att de får en bra utbildning och känner sig säkra på att få jobb efteråt.

Enligt Annie Lööf skulle en mellanväg i Sverige kunna vara lämplig (är det inte nog med det typiskt Svenska lagom, en halvmesyr som vanligt?).

Vi menar att det måste göras fullt ut och ordentligt, vilket skulle innebära:

Ett större ansvar från näringslivet och en öppnare skola för att ta in näringslivet i utbildningen. Det skulle också kräva medverkan från facket för att acceptera lärlingslöner. Regeringen kunde stimulera genom att ta bort arbetsgivaravgifterna för lärlingar. De är ju fortfarande studerande.

Det gäller att blanda teori och praktik på ett sätt som tilltalar ungdomen och på så vis ge dem en gräddfil in i arbetslivet i ett tidigt skede. De slipper då leva på bidrag vilket otvivelaktigt skulle stärka självkänslan och ge Sverige fler ungdomar utan problem.

Allt detta och mycket mer går vi igenom och beskriver i den rapport om Lärlingssystemet i Danmark som i stort liknar Tysklands. Den ligger snart färdigt för publicering.

Småföretagarna i Sverige skulle ta ett sådant system till sig omgående om ett väl fungerande sådant infördes. Snart! Det behöver inte utredas av så kallade experter i åratal. Goda exempel finns i vår omvärld.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen