M dominerar Alliansen totalt

Småföretagarnas Riksförbund skrev nyligen i en debattartikel att Moderaterna i budgetförhandlingarna på Harpsund kommer att köra över de små Allianspartierna och ge dem småpengar till att infria sina reformambitioner när det gäller företagsfrågor.

Det blev precis så. Annie Lööf fick totalstopp på sin, enligt henne själv, viktigaste fråga att ta bort företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan. Visserligen skulle den reformen varit helt tokig och totalt verkningslös eftersom mindre än 20 % av företagens kostnader skulle försvunnit och den stora risken för småföretagen nästan ograverad skulle kvarstått genom att de fortfarande skulle haft ansvar för den första veckan. Småföretagarna är nästan glada att Näringsministern inte fick som hon ville. Det innebär att vi kan fortsätta en envis kamp för att sjuklöneansvaret totalt skall tas bort för små företag med upp till 10 anställda. Det skulle drastiskt öka dessa företags vilja att nyanställa vilken ju är det alla vill skall ske.

Näringsministern fick en liten reträttväg för att kunna hålla färgen. Man skall utreda hur kostnaderna för småföretagarna skall kunna minskas genom att förändra det så kallade högkostnadsskyddet. Detta infördes för ett par år sedan och har i det närmaste inte utnyttjats alls. Dels är det mycket få småföretagare som ens känner till att det existerar eftersom det, av någon anledning, inte marknadsförts av berörda myndigheter och dels är det så enormt krångligt att det utan vidare platsar bland tio i topp bland regelkrånglet i Sverige. Dessutom får man eventuella pengar i genomsnitt ett år efter det att kostnaderna uppstått och då kan det vara för sent för en ekonomiskt pressad småföretagare. Inte underligt att få har utnyttjat möjligheten. De som gjort det är med största säkerhet lite större företag som har råd med administrativ personal och därmed kan följa vad som gäller i bestämmelserna.  Den lille företagaren som skall sköta allt pappersarbete på ”ledig tid” kan inte och orkar inte följa med i svängarna. Vägen ut ur dilemmat för Annie Lööf är inte särskilt övertygande och ger inga plus i kanten för hennes och Centerns politik för småföretagare.

Varför inte lyssna på vad de små företagarna själva säger skulle ge effekt. Vilka vet bäst? De som lever i småföretagarvärlden eller statliga byråkrater som sitter och räknar.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen