M måste skipa rättvisa i socialförsäkringen

Moderaterna har börjat sin riksomfattande valkampanj ”Vi är inte nöjda vi vill göra mer.” Det gör oss i Småföretagarnas Riksförbund hoppfulla att M skipar rättvisa i socialförsäkringen och därmed förhindrar en diskriminering av småföretagen.

Med tanke på att Centerns förslag om ett slopat sjuklöneansvar för den andra sjukveckan föll så pladask häromdagen, är vår förhoppning att Moderaterna börjar tänka i samma banor som vi – nämligen att slopa båda sjuklöneveckorna för företag med färre än tio anställda. Vi vet att det skulle ge förutsättningar för företagen att växa. Idag vågar inte de små företagen anställa på grund av de höga sjuklönekostnaderna, både för sina anställda och för sin egen del. Inte nog med att företagaren ska betala två veckors sjuklön till sina anställda han/hon blir själv utan sjukpenning i två veckor vid egen sjukdom. Att få noll kronor i sjukpenning i två veckor är tufft för såväl småföretagaren som för enmansföretagaren. Den här regeln gäller för alla som driver aktiebolag.

Den som däremot har en enskild firma, handels- eller kommanditbolag kan välja en karens dag och alltså få sjukpenning från och med den andra dagen. I sjukförsäkringen behandlas inte bara anställda och företagare olika utan, hör och häpna, företagare sinsemellan behandlas också olika, beroende på företagsform. Man tror inte att det är sant att den svenska socialförsäkringen 2013 ser ut så här. Att inte låta småföretagen få möjlighet att ta del av socialförsäkringen fullt ut är diskriminerande.

Det handlar om rättvisa. Och om vi inte är felunderrättade säger Moderaterna sig vara ett rättviseparti. Därför måste det sociala skyddsnätet bli lika tryggt för företag som för anställda. Och det handlar inte bara om ett slopat sjuklöneansvar utan också om hur den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) beräknas för företagare, en beräkning som ger en mycket sämre sjukpenning till företagare än till anställda. Detsamma gäller arbetslöshetsersättningen, det som i dagligt tal kallas a-kassa. En företagare som tvingas avveckla sin verksamhet efter två år, räknat från startdatum, riskerar att få en så låg ersättning från sin arbetslöshetskassa att han/hon måste söka socialbidrag. Det här är en del av verkligheten för Sveriges småföretagare.

Vi kan inte annat än tro, att moderaterna NU tänker skipa rättvisa och låta alla människor ta del av hela socialförsäkringen, oavsett om man är anställd eller företagare. Som sagt, vi är hoppfulla speciellt efter att ha läst Moderaternas partisekreterare, Kent Perssons uttalande i GP den 30 augusti: ”Nu måste vi visa mer jävla anamma!” 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen