Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Miljöpartiet måste nu visa att de står vid sitt ord

Efter valnattens dramatik som inte lämnade några tydliga svar på någonting förutom att uppdraget att försöka bilda en någorlunda fungerande regering i Sverige kommer att gå till Socialdemokraterna och Stefan Löfven finns anledning att se tillbaka på vad de och deras tilltänkta partner Miljöpartiet har gett för utfästelser till landets småföretagare.

Socialdemokraterna är inte att betrakta som särskilt småföretagarvänliga även om de i några sammanhang gett intryck av en viss förståelse för att företagen behöver stöd för att kunna växa och anställa fler. Mikael Damberg, hittillsvarande gruppledare i riksdagen, skrev häromdagen att landets hårt arbetande företagare behöver raka rör, schyssta villkor och mindre krångel. Han säger sig, liksom många andra, veta att fyra av fem nya jobb tillkommer i de små och medelstora företagen och menar att Socialdemokraterna under de senaste åren föreslagit en lång rad reformer som stimulerar jobbskapande i de mindre företagen.

Ser man till vad han refererar till ser det dock ganska tunt ut. Avskaffandet av företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan har vi dömt ut i flera omgångar och påpekat att det i stort sett endast gynnar de stora företagen med höga sjuktal och att småföretagen inte kan räkna med någon nämnvärd minskning av riskerna att nyanställa.

I övrigt skriver han om att underlätta för generationsväxling inom små och medelstora företag genom att inrätta regionala företagsförmedlingar. Han vill också stänga vad han kallar rekryteringsgapet genom att underlätta för företagare så de kan skapa fler jobb och dessutom se till att företag får betalt i rätt tid för sina fakturor. Han vill lagstifta om maximal betalningstid på 30 dagar mellan företag.

Det skall nu bli synnerligen intressant att se om Miljöpartiet i förhandlingar med Socialdemokraterna kommer att hålla fast vid de åsikter i frågan om sjuklöneansvaret som de tillsammans med oss, vid en presskonferens i riksdagshuset, lanserade i våras.

Man menade då att Miljöpartiet driver de frågor som företagen själva efterfrågar nämligen en kraftig sänkning av arbetsgivaravgiften, ett slopat sjuklöneansvar för företag med upp till tio anställda och ett minskat regelkrångel. Här finns mycket att tala med Löfven och Damberg om. Vi räknar med att Miljöpartiet står på sig och inte släpper sitt engagemang för småföretagarna.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen