Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Moderaterna och sjuklöneansvaret

Småföretagarnas Riksförbund har under flera år drivit frågan om borttagande av sjuklöneansvaret för små företagare. I mängder av debattartiklar och i personliga möten med många riksdagsledamöter har vi hävdat att sjuklöneansvaret är ett av de stora hindren för småföretagare att anställa.

Det har också visat sig att medvetenheten om detta finns, eftersom det verkar finnas en politisk majoritet i Riksdagen för att minska sjuklöneansvaret. I Almedalen var enigheten stor bland många av partiledarna och det är troligt att motioner i frågan kommer att läggas i Riksdagen i höst.

Det finns, enligt vad Småföretagarna konstaterat två olika uppfattningar bland de politiska partierna om hur frågan ska hanteras. Sex av åtta har klart angett att de vill minska sjuklöneansvaret för företagen. Majoriteten för detta är alltså klar. Två partier har inte uttalat sin hållning. Moderaterna är ett och det andra vill inte M befatta sig med.

Fyra partier vill ta bort sjuklöneansvaret under andra veckan för alla företag. Ett stort oppositionsparti och tre medlemmar i Alliansen. Två partier vill ta bort hela sjuklöneansvaret för småföretagare med upp till tio anställda precis som vi i Småföretagarna har föreslagit.

Att ta bort ansvaret för båda veckorna för småföretagare med upp till tio anställda skulle kosta statskassan drygt 2 miljarder per år. Om endast ansvaret för andra veckan tas bort kan partierna hävda att de framgångsrikt drivit frågan om minskat sjuklöneansvar och försöka låta frågan dö. Man har ju gjort något för småföretagarna och visat att man bryr sig. Småföretagarnas Riksförbund kommer dock inte att släppa frågan, eftersom vi menar att ingenting egentligen då har gjorts.

Företagens kostnad för andra veckans sjuklöneansvar utgör mindre än 20 % av den totala kostnaden. Problemet är att risken för det lilla företaget kvarstår i nästan full utsträckning om ansvaret för första veckan kvarstår. Upprepade sjukskrivningar kan få det lilla företaget på obestånd genom dubbla lönekostnader eller dubbelt arbete för ägaren av företaget. Kunden väntar inte på leverans och jobbet måste göras.

Att Moderaterna inte tagit ställning till en så viktig fråga för oss småföretagare förvånar oss. Det tycks ligga helt i linje med den satsning på sänkta skatter de driver hårt och som senast tydliggjordes i statsministerns sommartal häromdagen. Småföretagsfrågor ignoreras. Den jobbpolitik som de vill driva är helt inriktad på att det skall vara mer lönsamt att arbeta och utan någon tanke på att det behövs fler och växande småföretag som är de som skapar jobben. Utan företag inga produktiva jobb som kan lyfta svensk ekonomi ytterligare.

Småföretagarna har föreslagit att ta bort hela sjuklöneansvaret för alla företag med upp till tio anställda. Det skulle ge möjlighet att, till väsentligt mindre risk, anställa fler medarbetare och vid sjukdom ha råd att ta in ersättare. Vi uppmanar kraftigt Moderaterna att tänka till och verkligen visa att de är småföretagarvänliga på riktigt och inte på låtsas.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen