Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Småföretagen är motorn i svenskt näringsliv

Ibland när man lyssnar på politiker kan man tro att det enbart är storföretagen som driver det svenska näringslivet framåt. Att det är där som jobben i huvudsak skapas. Men så är det inte. Fyra av fem jobb i Sverige skapas i de mindre företagen.
 
Stefan Löfven (S) partiledare och Anneli Hulthén (S) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg skriver i en gemensam debattartikel i GP den 22/2 om Volvo Cars och Geelys satsning på ett forskningscentrum på Lindholmen i Göteborg. Satsningen visar på hur samverkan och nytänkande kan skapa konkurrenskraft och nya jobb. De båda debattörerna skriver vidare att det krävs gemensamt fokus och samverkan för att företag ska kunna växa och anställa i framtiden. Frågan är hur (S) tänker här? För det handlar ju inte bara om att de stora företagen ska växa och anställa utan i allra högsta grad hur småföretagen ska växa. Som det ser ut idag, med arbetsgivarens ansvar att betala sjuklön till sina anställda under två veckor, är det få småföretag som vågar anställa. Vi vill ta bort båda veckorna för företag upp till tio anställda. Varför vill inte (S) underlätta för de mindre företagen och göra detsamma?
 
Vi har kontakt med småföretagare i alla typer av branscher och gemensamt för alla är att de säger, att de skulle våga anställa och utveckla verksamheten om båda sjuklöneveckorna slopades. En småföretagare och lantbrukare i Västergötland beskriver sin vardag så här:

”Det är ett stort steg att anställa och svårt att vara arbetsgivare. Det hänger på en skör tråd och då tänker jag framförallt på om min enda anställda blir sjuk. Då måste jag jobba dubbelt och jag får absolut inte bli sjuk. Dessutom ska jag betala sjuklön i två veckor för min anställda. Om sjuklöneveckorna slopades skulle förutsättningarna för att kunna anställa ytterligare personal förbättras avsevärt.”

Den här småföretagaren är inte unik. Vi har massor med exempel på liknande uttalanden. Det är frustrerande att så få politiker lyssnar på våra småföretagare och framförallt att de inte sätter sig in i hur den lilla företagarens verklighet ser ut.
 
Vi säger inte att Stefan Löfven och Anneli Hulthén inte har kunskap om småföretagande. Men frågan är om den är tillräcklig? De båda skriver: ”Vi satsar på en nyföretagargaranti, så att du med små resurser men bra idéer kan starta företag.”

Att starta företag är inte svårt. Svårigheten är att fortsätta driva det, utveckla det och överleva om man drabbas av sjukdom eller när lågkonjunkturen bankar på dörren, och man i värsta fall tvingas lägga ner företaget. Vad får en företagare i sjukpenning eller arbetslöshetsersättning då? Förmodligen en så låg ersättningen att det inte går att leva på den. Reglerna i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen är nämligen anpassade efter anställdas förutsättningar och inte efter företagares. Det är de här frågorna som vi vill ha upp på dagordningen. Att förändra i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna så att de inte diskriminerar människor som väljer att starta företag istället för att söka en anställning. Det duger inte längre att uppmuntra till att starta företag och sedan inte ta ansvar för hur trygghetssystemen för småföretagarna ser ut.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen