Sverige halkar efter – måste bli bättre på företagsamhet

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Trots det halkar Sverige efter medan andra länder förbättrar sitt företagsklimat. Den nyutkomna boken ”Jakten på företagsamhet – så kan Sverige hamna i topp” visar hur den negativa trenden kan vändas.

Författarna till boken är Nima Sanandaji, Tekn. Dr och samhällsdebattör och Erik Sjölander, företagare och näringspolitisk talesperson vid Småföretagarnas Riksförbund. Företagsamheten i Sverige dalar samtidigt som ett stort antal länder i världen förbättrar sin statistik. Det visar flera undersökningar, bland annat Doing Business omfattande studie av företagsklimatet i världen.

Minskad fokus på småföretagarfrågor

Författarna har kartlagt Svenskt företagsklimat från och med 2006 fram till nu och konstaterar att under Alliansens första mandatperiod var småföretagarfrågor i fokus medan de låg längre ner på prioriteringslistan under den andra mandatperioden. Länder som Sydkorea, Italien, Island, Nederländerna, Danmark, Finland, Österrike, Norge och Storbritannien stärkte alla företagsklimatet i snabbare takt än Sverige. Under senaste året, med socialdemokratiskt styre, har småföretagarfrågor hamnat ännu längre ner på listan.

─ Regeringen har höjt skatterna, infört fler regler och neddragningar i rot- och rutavdragen, säger Nima Sanandaji. Det är oroande att vi inte hänger med i den globala konkurrensen eftersom 80 procent av alla nya jobb skapas i småföretagen. Sysselsättningen är viktig inte minst när det gäller integrationen.

Förbättringar enkla att genomföra

Förutom en historisk tillbakablick finns i boken flera exempel på förslag som skulle ge ett bättre företagsklimat och ökat företagande i Sverige.

─ En hel del kan göras på lokal nivå, säger Erik Sjölander. Genom att studera andra länder finns det mycket att ta efter. I exempelvis Mexico accepterar man att företagen inte kan allt när de startar. Men reformer behövs också på statlig nivå, bland annat systematiskt arbete med regelförenkling. I Tyskland tar man bort en gammal regel när man inför en ny och i Storbritannien tar man bort två gamla regler när man inför en ny. Så här kan även vi i Sverige göra.

Sverige måste komma i fatt

Småföretagarnas Riksförbund har lång erfarenhet av företagande och alla inom förbundet ser med stor oro på hur lite som satsas på småföretagen. Flera av förslagen i boken skulle inte vara särskilt svåra att driva igenom politiskt.

─ Vi måste förbättra företagsklimatet och komma i fatt andra länder, säger Erik Sjölander. Gör vi ingenting kommer fler och fler småföretag att lämna Sverige och etablera sig i andra länder.

  

 

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top