Fråga:
– Hur ska jag göra för att få stöd vid korttidsarbete?
Svar:
För företag som är på obestånd eller som är föremål för företagskonstruktion vid tidpunkten för ansökan så gäller inte stödet för dessa.
Annars gäller åtgärden för arbetsgivare som kan visa att de i ett första skede utfört andra arbetsrättsliga insatser för att minska sina kostnader för arbetskraft såsom uppsägningar. Exempel från Tillväxtverket är uppsägningar av ej verksamhetskritisk personal som inte är tillsvidareanställd. Avtal om korttidsarbete måste ha tecknats mellan parterna för att du som arbetsgivare ska kunna få stöd.
A.) Arbetsgivare med kollektivavtal – stäm av med ditt kollektivavtal för att se om det finns stöd i centrala och/eller lokala kollektivavtal.
B.) Arbetsgivare utan kollektivavtal – på arbetsplatsen måste det finnas skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna. Tillväxtverket har gjort en mall för detta avtal som ska finnas på deras hemsida. Där finns även mer information om driftsenheter med mera.
Om du som företagare vill ansöka om stödet så öppnar ansökan den 7 april. Rutiner kring ansökningsprocessen kommer komma på plats efterhand. Det går inte att ansöka om stöd före detta datum. Görs ansökningar innan den 7 april kommer dessa att avvisas. Det är Tillväxtverket som kommer sköta hanteringen av dessa ansökningar.
Källa: Anna Gunnarsson, Arbetsrättslig rådgivare, Arbetsrättsjouren Sverige AB
ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR
Måste all personal bli permitterad till samma grad?
Fråga: – Måste all min personal gå ner till samma permitteringsgrad? Svar: Om företaget saknar kollektivavtal måste all personal gå ner lika mycket. Finns det ett kollektivavtal så är det detta som avgör. Så resonerar Småföretagarnas Riksförbund just nu. ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering
Vad är skillnaden mellan varsel, permittering, korttidsarbete och uppsägning?
Fråga:– Vad är skillnaden mellan varsel, permittering, korttidsarbete och uppsägning? Svar: Det är en orolig tid i samhället och det är många begrepp som cirkulerar. SMÅA reder ut skillnaden mellan permittering, varsel och uppsägning. Klicka på knappen nedan för att läsa mer. SMÅA reder ut skillnaden ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR Vi sammanfattar småföretagarnyheter
Hur stor del av lönen tar staten vid korttidsarbete?
Fråga:– Hur stor del av lönen tar staten vid korttidsarbete? Svar: Staten kommer att stå för tre fjärdedelar av kostnaden för anställda som går ner i arbetstid. Detta innebär att en anställd kan få över 90 procent av lönen och arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften. Kostnaden delas alltså mellan arbetsgivaren, de anställda men framförallt
Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.