• Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Fråga:
– Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Svar:
Att hålla reda på dessa tre begrepp kan vara lite knepigt. Därför har vi här på ett enkelt och kortfattat sätt rett ut vad skillnaderna egentligen är!

A-Kassa
A-kassa är en förkortning av det som egentligen heter Arbetslöshetskassa. Det är en del av det trygghetssystem som finns i Sverige och meningen med A-kassa är att skapa en trygghet ifall du skulle bli arbetslös. Det är genom din A-kassa som du har möjlighet att få ekonomiskt stöd vid arbetslöshet, ungefär på samma sätt som att du har en hemförsäkring för ditt hem så har du en inkomstförsäkring för din lön. Det är en personlig försäkring som är kopplad till ditt personnummer så det är alltså en kassa som är till för att ge stöd till dig som person.

Fackförbund
Ett fackförbund är en intresseorganisation som finns för att lyfta olika frågor som rör verksamheten och personalen. Facket är dit du vänder dig för att få hjälp och stöd om du känner dig orättvist behandlad på din arbetsplats, om det rör löner, arbetsvillkor med mera. Ett fackförbund bygger på att ju fler medlemmar man har desto starkare blir man. I Sverige har vi cirka 50 olika fackförbund. Några av de största är Unionen, Kommunal, Vårdförbundet och IF Metall.

Intresseorganisation
En intresseorganisation är för många väldigt lätt att blanda ihop med just fackförbund. Det kan bero på att de båda arbetar med ungefär samma saker men på olika sätt. Ett fackförbund är alltid en intresseorganisation men en intresseorganisation är inte alltid ett fackförbund. Grunden i en intresseorganisation är att man arbetar för sina medlemmars ekonomiska intressen. Intresseorganisationer arbetar aktivt för att påverka politiker och den allmänna opinionen till att fatta beslut som gynnar deras medlemmar. Exempel på intresseorganisationer är fackföreningar, företagarorganisationer, hyresgästföreningar och arbetsgivarföreningar.

Så resonerar Småföretagarnas Riksförbund just nu.

 

ANNAN INTRESSANT EKONOMISK INFORMATION

Förlängt omställningsstöd

Förlängt omställningstöd från den 19 oktober I veckan godkände EU-kommissionen förslaget om en förlängning av omställningsstödet. Omställningsstödet går att söka

Läs mer »

Hyresreduktioner

Inledning Om det är någon bransch som håller i nyckeln till hur samhället kommer att se ut framöver så är

Läs mer »

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Stå starkare tillsammans

Bli medlem