Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Fråga:
– Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Svar:
Att hålla reda på dessa tre begrepp kan vara lite knepigt. Därför har vi här på ett enkelt och kortfattat sätt rett ut vad skillnaderna egentligen är!

A-Kassa
A-kassa är en förkortning av det som egentligen heter Arbetslöshetskassa. Det är en del av det trygghetssystem som finns i Sverige och meningen med A-kassa är att skapa en trygghet ifall du skulle bli arbetslös. Det är genom din A-kassa som du har möjlighet att få ekonomiskt stöd vid arbetslöshet, ungefär på samma sätt som att du har en hemförsäkring för ditt hem så har du en inkomstförsäkring för din lön. Det är en personlig försäkring som är kopplad till ditt personnummer så det är alltså en kassa som är till för att ge stöd till dig som person.

Fackförbund
Ett fackförbund är en intresseorganisation som finns för att lyfta olika frågor som rör verksamheten och personalen. Facket är dit du vänder dig för att få hjälp och stöd om du känner dig orättvist behandlad på din arbetsplats, om det rör löner, arbetsvillkor med mera. Ett fackförbund bygger på att ju fler medlemmar man har desto starkare blir man. I Sverige har vi cirka 50 olika fackförbund. Några av de största är Unionen, Kommunal, Vårdförbundet och IF Metall.

Intresseorganisation
En intresseorganisation är för många väldigt lätt att blanda ihop med just fackförbund. Det kan bero på att de båda arbetar med ungefär samma saker men på olika sätt. Ett fackförbund är alltid en intresseorganisation men en intresseorganisation är inte alltid ett fackförbund. Grunden i en intresseorganisation är att man arbetar för sina medlemmars ekonomiska intressen. Intresseorganisationer arbetar aktivt för att påverka politiker och den allmänna opinionen till att fatta beslut som gynnar deras medlemmar. Exempel på intresseorganisationer är fackföreningar, företagarorganisationer, hyresgästföreningar och arbetsgivarföreningar.

Så resonerar Småföretagarnas Riksförbund just nu.

 

ANNAN INTRESSANT EKONOMISK INFORMATION

Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Nya krisåtgärder ska stötta företag genom pandemin

Nya förslag som ska stötta företag genom pandemin presenteras Regeringen går ännu en gång ut med nya förslag som ska hjälpa företag och enskilda personer genom coronapandemin. Förslagen innefattar att: – Göra sjukförsäkring och sjukpenning mer flexibelt för att minska risken att människor förlorar sin sjukpenning och för att fler ska få möjligheten att rehabiliteras

Läs mer »
Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Omsättningsstödet förlängs

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har 100 000 personer förlorat sina jobb på grund av corona.  Många företag befinner sig fortfarande i stor kris och det ser dessvärre inte ut att vända den närmsta tiden. För att stötta företagare har regeringen nu meddelat att man förlänger bland annat stödet för korttidspermittering och omsättningsstödet för företag

Läs mer »
Vad är skillnaden på A-kassa, intresseorganisation och facket?

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

Många enskilda firmor har drabbats hårt av Covid-19 men har inte kunnat nyttja de stödåtgärder som regeringen hittills har presenterat. Man har därför nu infört ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare.

Läs mer »

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen