Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Fråga:
– Hur ska jag tänka runtomkring korttidspermittering som småföretagare?

Svar:

Tillväxtverket har nu börjat få struktur på arbetet med korttidspermittering och hur regelverket ska tolkas. Småföretagarnas Riksförbund rekommenderar att ni går in på Tillväxtverkets hemsida och noga går igenom deras frågor och svar.

Förbered dig inför korttidspermittering

Du som företagare kan förbereda dig genom att se till att du har stöd för korttidsarbete i centrala och lokala kollektivavtal. Har man inte ett centralt kollektivavtal så ska 70 procent av medarbetarna godkänna och delta i korttidsarbete. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom driftsenheten. 

 

Ett viktigt inkommande råd från en småföretagande jurist är att om man väljer att skriva avtal inom ett bolag så måste ALLA skriva på exakt samma villkor i sina avtal. Alla 70 procent av medarbetare måste skriva på, på samma datum och villkor för att få allt godkänt.

 

Här hittar du förslag på olika avtalsmallar, men var som sagt noga med att använda samma avtal till dina medarbetare.

Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av covid-19.

 

En fråga som varit osäker är vilka som kan omfattas av korttidsarbete. Här är de senaste riktlinjerna från Tillväxtverket:

 

Ägare

Alla utom ägare av enskild firma omfattas av möjligheten att söka stöd. Ägare/arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser.

Det aktuella stödet för korttidsarbete baseras på lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte företagsformen enskild firma. Dessa företagare är dock väldigt viktiga för svenskt näringsliv. Vi på Tillväxtverket tar fram kunskap om hur det påverkar svenskt näringsliv och har en dialog med vår uppdragsgivare regeringen och föreslår åtgärder för att underlätta för alla företagare som drabbas av konsekvenserna av coronaviruset.

 

Anställda

Stödet omfattar inte nyanställda, utan endast anställda som var avlönade 3 månader före Tillväxtverkets godkännande.

Stödet gäller för de anställda som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden.

Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är ej stödberättigade. Som familj räknas make/maka/sambo, barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll.

 

Småföretagarnas Riksförbund har i sina förslag till regeringen på förstärkta åtgärder, krävt att man bör tillåta även företagare med enskild firma och familjemedlemmar att ingå i kretsen för korttidspermittering och ändra reglerna så att svenska staten tar lika stort ansvar för kostnaderna som man gör i Norge eller Danmark. Förbundet föreslår även att ta bort kravet att minst 70 procent av medarbetarna på driftsenheten ska godkänna och delta i korttidsarbete.

Småföretagarna tänker så här i nuläget

 

Experttips från samarbetspartners. Läs vidare vad vår arbetsrättsliga rådgivare från Arbetsrättsjouren, Anna Gunnarsson, tipsar om i denna fråga

Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Arbetsrättsjouren informerar om korttidspermittering

Regeringens förslag om korttidspermittering Coronaviruset covid-19 kom snabbt och har redan satt stora avtryck för svenska företagare, deras verksamhet och deras personal. Många företagare är just nu hårt pressade av allt som viruset fört med sig. Vissa branscher är mer utsatta än andra. Med anledning av coronaviruset har regeringen presenterat budgetåtgärder för arbetsgivare och deras

Läs mer »

Länk till myndighet, Tillväxtverket som har blivit utsedd att ta hand om korttidspermittering och deras information.

ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR

Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Måste all personal bli permitterad till samma grad?

Fråga: – Måste all min personal gå ner till samma permitteringsgrad? Svar: Om företaget saknar kollektivavtal måste all personal gå ner lika mycket. Finns det ett kollektivavtal så är det detta som avgör. Så resonerar Småföretagarnas Riksförbund just nu. ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering

Läs mer »
Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Vad är skillnaden mellan varsel, permittering, korttidsarbete och uppsägning?

Fråga:– Vad är skillnaden mellan varsel, permittering, korttidsarbete och uppsägning? Svar: Det är en orolig tid i samhället och det är många begrepp som cirkulerar. SMÅA reder ut skillnaden mellan permittering, varsel och uppsägning. Klicka på knappen nedan för att läsa mer.   SMÅA reder ut skillnaden ANNAN INTRESSANT INFORMATION OM PERSONALFRÅGOR Vi sammanfattar småföretagarnyheter

Läs mer »
Korttidspermittering, något jag kan bruka överhuvudtaget?

Hur ska jag göra för att få stöd vid korttidsarbete?

Fråga: – Hur ska jag göra för att få stöd vid korttidsarbete? Svar: För företag som är på obestånd eller som är föremål för företagskonstruktion vid tidpunkten för ansökan så gäller inte stödet för dessa. Annars gäller åtgärden för arbetsgivare som kan visa att de i ett första skede utfört andra arbetsrättsliga insatser för att

Läs mer »

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen