ETT ROP PÅ HJÄLP FRÅN ALLA OSS!

ETT ROP PÅ HJÄLP FRÅN ALLA OSS!

Vi har bett er småföretagare att kontakta oss via BIKUPAN för att kunna få era småföretagarhistorierer återberättade under nuvarande corona-kris.

Vi väljer att återpublicera den PDF som har nått oss via e-post i textformat här nedan. Ni har även chansen att ladda ner original PDF.n via knappen anvisad. 

Stockholm den 19 mars 2020

Till:
Kulturminister: Amanda Lind
Näringsminister: Ibrahim Baylan
Coronasamordnare: Anders Ferbe


Vi är företag som arbetar inom kultur och underhållningssektorn med tjänster, transporter,
uthyrning och försäljning. Vi är de som gör det tekniska arbetet och har den tekniska utrustningen som kultur och underhållningssektorns konstnärligt verksamma behöver när de ska möta sin publik live.


Vi är kommersiella aktörer som inte har stöd från kulturdepartementet, kulturrådet eller
regionerna, samtidigt som vår verksamhet är en förutsättning för både subventionerad och
kommersiell scenkonst, event, konferenser, konserter och livehändelser. I och med förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer släcktes stora delar av vår marknad. Bokade jobb under våren finns inte lägre. Även mindre sammankomster ställs in.


Vår affärsidé har tagit paus på obestämd tid . För att vår verksamhet och våra företag ska finnas kvar, behöver stödet under denna period göras tillgängligt även för våra småföretag. När ministrarna träffar företrädare för kulturbranscherna finns vi inte med. De stödpaket som beslutats om når inte till oss i tillräckligt hög grad. Vi vet att vårt arbete behövs när publika sammankomster kan återupptas, men vi ser inte hur vi ska kunna hålla ut tills dess. Med noll eller nära noll intäkter under flera månader kan de flesta inte behålla sin anställda ens med korttidspermittering. Vi vet inte i nuläget om enmansföretagen kan permittera sig själva. Majoriteten av branschen är enmansföretag. Få har tillgång till A-kassa. Inte för att vi inte vill vara medlemmar, men för att A-kassereglerna inte är kompatibla med våra yrken i branscher där en förväntas fakturera sina uppdrag.

 

Vi har även i vanliga tider svårt att få banklån, vi kan inte räkna med att få det nu om inte myndigheten sätter strikta krav på bankerna att göra mycket välvilliga kreditprövningar. Vi är inte tillräckligt stora eller många för att ha en organisation med jurister. Få av oss har förutsättningar för att driva tvist om de avtal som nu bryts då publiken uteblir.

 

Liksom andra småföretagare är vi extra utsatt när de allra största aktörerna får likviditetsproblem och inte betalar oss. Många uppdrag som ställts in i vår flyttas till nya speldatum i höst. För tjänsteföretag betyder det inte att vi återhämtar oss då. Vi kan inte jobba 200% under hösten för att ta igen vad vi förlorat under våren. Vi kommer att behöva stöd som kompenserar oss för hela uppehållet när sammankomster inte kan ske på grund av smittspridningsrisken.

 

Vi behöver er hjälp med:
– Lån från bank med statliga garantier
– Ökad permitteringsgrad för företag som har tappat omsättning till nära noll
– Permittering för företagsägare
– Krispaket liknande Tysklands gällande småföretag
– Hjälp med befintliga lån

 

Med vänlig hälsning
2rent Sweden AB
Lumination of Sweden AB
MMS Backline AB
Epic Solutions AB
Primetec Sweden AB
Interlite AB
Hansen Förlag AB
och alla vi som skrivit under.

 

Dela gärna denna länk med berörda företagare: http://rop.stow.se

Privatpersoner, skriva gärna under för att stödja detta brev!

Vi sammanfattar småföretagarnyheter en gång i veckan och skickar en e-postsummering till dig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen