4 oktober 1983 var en historisk dag

För första gången manifesterades en samlad protest mot sossarnas ambition att med hjälp av löntagarfonder förvandla Sveriges ekonomi och samhällssystem till ett korporativistiskt experiment. Massdemonstrationen var organiserad av landets alla företagarorganisationer.

Få protester i Sverige har betytt så mycket som denna. För första gången reagerade landets ledande företag tillsammans med alla småföretagarna med en samlad protest utformad på samma sätt som facket gjort i årtionden. Företagarna marscherade genom Stockholm med plakat och slagord.

Protesten bröt vänstervinden i Sverige och den utgjorde starten på en flera decennier lång kamp för att på samhällets alla områden bryta upp och förändra de socialistiskt grundade samhällsfunktionerna, allt ifrån skolan till hur beskattningen är utformad.

Den stora frågan idag är om det är dags för en ny 4-oktobermarsch 2011. Inget av dagens block har utformat sina politiska visioner där företagandet utgör en av de viktigaste hörnstenarna för att utveckla välståndet för alla medborgarna i landet. Fortfarande tas företagandet i Sverige för något givet och självklart. Så är det inte. Inte minst i den internationella miljö Sverige är en del av, flyttar varor och tjänsteproduktionen över gränserna lika snabbt som våra politiker beslutar sig för en veckas semester.

Landets företagarorganisationer bör nu utforma ett gemensamt budskap till de i riksdagen verksamma partierna. Nu har ni ett år på er att visa att Sverige fortfarande är ett företagsvänligt land. Sker inte detta så kommer den 4 oktober 2011 att bli en ny milstolpe i Sveriges politiska historia.

Bengt-Åke Printz

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen