Beskattning av småföretagare

När Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson varnar finansminister Anders Borg för att ytterligare urholka reglerna för beskattning av fåmansföretagare går han långt utanför den roll han skall ha som tjänsteman. Han formulerar ett räknestycke som kan ifrågasättas på många sätt men framför allt ligger det inte i hans uppdrag att försöka påverka politikerna att klämma åt småföretagarna.

Samtidigt som ”alla” är överens om att småföretagarna är Sveriges ekonomiska motor och att man borde underlätta för dem att utvecklas, växa och anställa fler medarbetare tycks denne byråkrat och räknenisse mena att man i stället skall försvåra för dem. Det är inte hans jobb att föreslå hur Borg & Co. skall ta in mer skattepengar. Framför allt inte på småföretagarnas bekostnad. Han skall med de enorma resurser han har till förfogande se till att organisationen fungerar och ta in de skatter som det finns beslut om.

Småföretagarna kämpar med höga arbetsgivaravgifter eller egenavgifter varav stora delar inte kan betraktas som avgifter (som man får något för) utan är ren smygbeskattning. Utöver detta lider de av ett enormt regelkrångel som gör att de måste ägna stora delar av sin tid till administration och improduktivt arbete. Regeringen har sedan 2006 lovat att kraftigt minska regelbördan men inte lyckats särskilt väl. Finns verkligen viljan?

90 % av alla nya jobb i Sverige skapas av småföretagarna medan storföretagen expanderar utomlands. I stället för att framställa dessa vardagshjältar som fifflare och skattefuskare borde ansvariga politiker lägga stor kraft på att förbättra villkoren för att starta, driva och utveckla småföretag. Om så skedde skulle massor av nya jobb skapas och Sverige skulle bli ekonomiskt än starkare.

Sänk arbetsgivaravgifterna, ta bort sjuklöneansvaret, förändra turordningsreglerna i LAS, minska regelkrånglet drastiskt och småföretagarna skulle elda under pannorna som aldrig förr. I dag kan de inte, vill inte och vågar inte nyanställa. Ge dem förutsättningarna och resultatet kommer snabbt.

Leif Svensson

Förbundsordförande

leif.svensson@smaforetagarna.eu

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen