Brev från medlem: Försäkringskassan – ljusår från verkligheten

Försäkringskassan, vem är de till för? I mitt fall känns det som jag är till för dem. Som egenföretagare utan anställda är det illa nog, att anställa någon är inte att tänka på med det ansvar det innebär. Mitt företag sysslar med service och underhåll av fastigheter och maskiner, även rot o rut tjänster. I somras blev jag sjuk i lunginflammation och sökte sjukpenning. Till min förvåning ville försäkringskassan ha reda på om jag svarat i telefon eller öppnat brev under sjukdomen! Befängd och irrelevant fråga ansåg jag och upplyste handläggaren att mitt kontor ligger vägg i vägg med mitt sovrum, att det bara finns en brevlåda och en telefon i huset och att jag kan prata i telefon om jobb veckor i sträck utan utan att det genererar en krona till företaget. Att min inkomst endast kommer från de arbeten jag gör hos kund.

De anser att det föreligger en arbetsförmåga!!!!!! Att man genom “företagsunderhåll” har diskvalificerat sig för 100% sjukpenning!

I detta specifika fall innebär det att mellan den 6/7 och 6/8 får jag 75% sjukpenning om jag så bara svarat en gång i telefon eller öppnat ett brev.

I min naivitet har jag uppfattat det som att försäkringen ska täcka upp för inkomstbortfall vid sjukdom. Enkelt va? Sjuk = kan inte skaffa mig inkomst, betalat försäkringspremien = försäkringen faller ut.

Ett privat företag med detta upplägg hade aldrig klarat sig på marknaden, men när staten (som så ivrigt pläderar för ökat företagande) är huvudman, får man bära sig åt hur som helst.

Försäkringskassan anser att man bör överklaga, men samstämmiga uppgifter från många håll avråder. Det kostar för mycket, både tid och pengar, något som jag saknar efter 2 månaders sjukdom under högsäsong. Dessutom är chansen att nå framgång försvinnande liten.

7 dagars karens!! Upplys mig den som kan, hur motiverar man det. Skrev och frågade socialdepartementet, men svaret dröjer.

 

Carl Ludvig Eriksson

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen