Diskrimineras småföretagarna och i så fall varför.

Diskrimineras verkligen småföretagarna eller är de en samling gnällspikar som oberättigat ständigt kritiserar regering och riksdag?

Jag anser att det finns stort fog för påståenden att diskrimineringar finns och fortgår utan att regeringen gör särskilt mycket åt saken.

Enligt uppgifter är ca 96 % av alla företag i Sverige småföretag enligt definitionen mindre än 10 anställda. De har över en halv miljon människor anställda, utöver de många ensamföretagare som har enskild firma.

Om vi utökar till företag med mindre än 50 anställda i definitionen småföretag har de ca 1.1 miljon anställda. Det finns alltså fler anställda i dessa företag än i alla Sveriges storföretag tillsammans. Detta förhållande blir hela tiden mer påtagligt eftersom storföretagen flyttar alltmer utomlands och anställer billigare arbetskraft där. De absolut flesta arbetstillfällen som skapas i Sverige kommer alltså otvivelaktigt i småföretagen. Trots detta är de flesta regler skapade och anpassade till storföretag. Den snårskog av regler som finns fodrar specialistkunskaper för att hantera. Det stora företaget anställer personal för det medan i det mindre företaget ägaren själv har denna nästan omöjliga uppgift.

Jag anser att reglerna måste ses över och då skall system och tankesätt spegla verkligheten av idag och inte som nu 50 & 60-talets verklighet.

Sverige måste bli ett land där småföretag kan drivas utan krångel.

 Sverige måste bli ett land där företagare kan skapa rimlig lönsamhet för sitt företag utan att behöva jobba 80 timmar i veckan.                                                                                                                                           

Sverige måste bli ett land där riskerna och kostnaderna för att anställa inte är så stora att många företagare inte vågar växa och anställa personal.                   

Folkpartisten Magnus Esko skrev i en artikel ”Småföretagarna har inte bara sämre sjukvillkor än övriga grupper i samhället. De är också med och finansierar andras bättre villkor. Brukar inte sånt kallas diskriminering?”       

Han har rätt och denna diskriminering finns på många områden. Jag hoppas att fler politiker i alliansen kommer till samma klarhet som Esko. Då skulle säkert fler börja sätta sig in i vad som gäller och ändringar komma tillstånd. Nu och inte sedan. Man har haft 5 år på sig sedan valsegern 2006 och hittills har inte mycket skett.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen