Information från Polisen till våra medlemmar

– Semester och högtryck för fakturabedrägerier!

Runt hörnet väntar i de flesta fall semesterledigheterna och det innebär förstås att er ordinarie personal tar en välförtjänt ledighet. Tyvärr innebär detta även att det blir högsäsong för akturabedrägerier när vikarier och annan tillfällig personal tas in.

Vi som utreder dessa ärenden inom Polisen ser dessvärre en ökning av både fullbordade och försök till bedrägerier. Inför sommaren vill vi varna för följande former av ekonomisk brottslighet:

  • Det som tidigare år varit vanligt förekommande i semestertider är det som vi kallar massutskick. Detta innebär att det skickas ut många fakturor till många olika företag. Beloppen är oftast inte så stora för att inte pådra sig ökat intresse. Fakturorna skickas ut i hopp om dålig kontroll på företagen och att de betalas. Vanligt förekommande bland sådana fakturor är marknadsföring eller katalogtjänster.
  •  Även mer sofistikerade utskick finns där man använder sig av etablerade företagsnamn och deras loggor. Då riktar man ofta in sig på specifika branscher, där dessa är aktiva, för att fakturan skall slippa igenom vid en snabb kontroll. Där kan man avslöja försöken på att gironumret som det skall betalas till inte är det vanliga.
  •  Andra fakturabedrägeriformer som blir mer frekvent på sommaren är utskick där man ombeds kontrollera sina företagsuppgifter och skriva på för att de skall föras in i någon katalog på nätet eller på papper. Oftast har det smugits in ett medvetet fel i uppgifterna som många känner att de vill rätta. Det man oftast missar då är att de har någon text på handlingen som gör detta till ett avtal för någon form av abonnemang.

Vi vet att det är stressigt ibland på sommaren men vi vill ha in anmälningarna så snabbt som möjligt när ni utsatts. Detta för att försöka hindra att fler drabbas. Har ni fått fakturor som ni inte skall betala så glöm inte att bestrida dessa.Hur man gör detta kan ni läsa om på bestrid.nu på internet.

Mikael Larsson
Bedrägeriutredare, Helsingborg

Bedrägerier – det spelar roll vad du gör! – information från Polisen  som pdf

Semester och högtryck för fakturabedrägerier!  – information från Polisen  som pdf

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen