Inte förvånade med så lågt engagemang

Intresset för EU-valet är minst sagt svagt. Kanske beror det på att de politiska partierna inte lyckas föra en jordnära debatt, utan fastnat i en abstrakt debatt av vad EU-samarbetet i teorin borde gå ut på.
 
Varför inte istället diskutera konkreta reformer som kan främja framförallt de mindre företagens förutsättningar?
 
Ett exempel är att lokala regler har skapat 800 reglerade yrken i ett eller fler av medlemsländerna. Det innebär att till exempel en svensk fotograf kan förbjudas att fotografera ett event som sker i ett annat medlemsland. Att öppna upp för tjänstehandel förväntas lyfta jobbskapande och tillväxt runtom unionen.
 
Ett annat exempel är att länder som Sverige ofta inte nöjer sig med att införa EU:s gemensamma regelverk, utan sätter guldkant genom att införa extra hårda krav. Resultatet blir att fördelarna med att ha samma grundregler går förlorade, och att svenska företag missgynnas i konkurrensen.
 
Europeiska kommissionen räknar själva att hela en tredjedel av den administrativa bördan för företagen kommer från att reglerna inte införs som de är tänkta. Storbritannien, Tyskland och Nederländerna har börjat jobba systematiskt med att undvika överdriven tolkning av regelverken.
 
Om de kan förenkla tillvaron för framförallt de mindre företagen, varför kan inte Sverige?
 
Listan på smarta reformer kan göras lång. Men det politiska intresset för att göra skillnad i praktiken lyser med sin frånvaro. Är det då så förvånande att få engagerar sig i valet?
 
 
Nima Sanandaji och Erik Sjölander,
Småföretagarnas Riksförbund

 
 
Klicka här för att läsa hela insändaren på Dagbladet.se
 
 
 
 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen