Skönt med semester

Nu i semestertider kommer rapport efter rapport vem som har mest semester och många konstaterar att småföretagare har mycket begränsad semester utan vidare notis om varför det är så. Därför tänkte jag berätta om förutsättningarna för småföretagaren ur semestersynpunkt.

Alla vet (eller borde veta det) att det är tufft att vara småföretagare och då menar jag ensamföretagare och företagare med 2-3 anställda, inte som Statiska centralbyrån i Sverige menar och normen för politiker att det är företag med färre än 50 anställda som är en småföretagare.

Småföretagaren har samma krav på sig som stora företag att administrera allt, från tvingande undersökningar till SCB som måste fyllas i, skatter, redovisning, förstå anställningslagar, sjukregler, semesterregler, lagar om kemikalier, regler för byggnation…..ja listan kan göras hur lång som helst. Den möjliga tiden att utföra detta oavlönade arbetet som samhället delat ut på småföretagaren är helger, kvällar och framförallt när resten av Sverige har semester.

Nu finns det småföretagarna trots att det nästan är omöjligt att ha semester som ändå lyckas att ha möjligheten, men då har istället samhället skapat regler, normer och praxis som gör det extremt farligt och osäkert för småföretagaren att ha ledigt. För att förklara ska jag ge några exempel:

1. Inkasso. Skickar ett inkassoföretag ett inkasso till småföretagaren, rätt eller fel, så har han 8 dagar på sig efter brevet skickats, svarar han inte eller betalar så skickas en ansökan om betalningsförläggande till Kronofogdemyndigheten. Då för företagaren betalningsanmärkning direkt, och svårigheter få krediter, problem med sin bank, problem med sina leverantörer – många gånger kan inte verksamheten fortsätta. Det bör noteras det saknar betydelse om det är rätt eller fel i kravet.  Redan där hindras många småföretagare till ledighet, för konsekvensen att vara ledig kan äventyra företaget.
För privatperson är det inte dessa regler så han får inte betalningsanmärkning vid ansökan, utan måste skriva på att han fått handlingar och har då tidsfrist att agera för att slippa anmärkning.

2. Domstol. Domstolar tar alltid hänsyn till semester för advokater, myndigheter, storföretag och förstås anställda i domstolen, men när det gäller småföretag gäller inte det alltid. En bekant företagare till mig blev nyss stämd i Hudiksvalls Tingsrätt, men eftersom han skulle vara bortrest med familjen nu i Juli, begärde han att får lämna svar till 15 augusti. Tingsrätten accepterade inte det och beslutade att 27 juli måste han svara senast. Där försvann den semestern för honom, inte så enkelt förklara för sin familj.

3. Konkurs. Visste du att om småföretagaren är bortrest så kan man delge handlingar som han måste skriva på till bolagets suppleant (som inte i övrigt har någon behörighet eller rättighet). Med hjälp av den delgivningen så kan man begära företaget i konkurs, utan att det har ekonomiska problem. Inte så kul att ha semester och få reda på att ens företag är i konkurs eller ens befara att så kan ske.

4. Annat. Utöver det så finns det mängder av annat som förväntas få ett omgående agerande från Småföretagaren, skicka in handlingar, utredningar, svar av olika former som i sin tur kan medför allvarliga konsekvenser, som gör att Småföretagaren ständigt måste vara på sin vakt. Tyvärr finns motsvarande exempel på i princip alla områden.

Jag vill avsluta den här artikeln och faktisk tala för ALLA Småföretagare i Sverige, att även de vill ha semester, men svårigheten att ha semester är gigantisk i många fall.

Ska vi behöva kalla Småföretagare för folkgrupp för att ha diskrimineringsskydd, för det är många gånger diskriminering i samhället!? Allt som skapar försvårande regler för just småföretagare, borde vara olagligt. Småföretagarna behöver förenkla sitt regelverk och sin administration. Småföretagare behöver få ett förbättrat rättsskydd, skyddsnät och behandlas med respekt och rättvist.

 

/Anders Fintling

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen