Småföretagarna om minskat RUT-avdrag: Regeringen stimulerar svartarbete!

Genom regeringens avisering om minskat RUT-avdrag har flera företag redan meddelat att de tänker säga upp personal. Förslaget är ett hårt slag mot både företag och anställda, menar Erik Sjölander, Småföretagarnas näringspolitiske talesperson.

 

Regeringen verkar inte förstå betydelsen av små företag i allmänhet och nystartade och kvinnliga företag i synnerhet. Inte heller verkar man förstå betydelsen av attitydförändringar. Att dra lärdom av grannländer verkar heller inte vara regeringens starka sida. Effekten av deras förslag om att minska RUT-avdraget kommer helt säkert att innebära mindre skatteintäkter eftersom fler RUT-jobb kommer att utföras svart.

 

Små och medelstora företag står sedan minst 10 år för i storleksordningen 80 procent av alla nya jobb i Sverige. Nystartade företag visar störst vilja att anställa. Under de allra senaste åren har kvinnodominerade företag inom ”RUT-sektorn” haft en fin utveckling i form av tillväxt och nyanställningar.

 

Genom regeringens avisering om minskning av RUT-avdraget har redan en mängd RUT-företag deklarerat att man säger upp personal och minskar sin verksamhet. Orsaken är delvis betingad av märkliga regler i LAS, men beror även på erfarenheter från Danmark. När danskarna införde ”smärre” justeringar av sitt RUT-system, så innebar det en påtaglig minskning av den branschen. Den svenska regeringen diskuterar inga ”smärre” förändringar, varför svenska småföretag tvingas agera kvickt för att inte behöva riskera sina företag.
Den nuvarande regeringen proklamerar gång på gång att de ska medverka till att Sverige får EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Några förslag som går i den riktningen har ännu inte märkts. Däremot är det gott om förslag som försämrar villkoren för svenska småföretag. Reduceringen av RUT-avdraget kommer att innebära fler arbetslösa inom den branschen. Av dessa ”arbetslösa” kommer helt säkert en hel del att erbjudas RUT-jobb mot skattefritt vederlag. Att svenskarna vant sig vid att köpa dessa tjänster gör nog inte att behovet i sig minskar.

 

Erik Sjölander, Småföretagarnas näringspolitiske talesperson

 

Läs artikeln i Land.se

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen