Tips om agerande mot blufföretag – så här kan det gå till!

TIPS OM AGERANDE MOT BLUFFÖRETAG – SÅ HÄR KAN DET GÅ TILL!

Tidigt en morgon ringer en säljare på mobilen, men eftersom jag sov svarade jag inte.
Då ringer det istället på  hemtelefonen som ej är registrerad eller sammankopplad med företaget (varken på vår hemsida, hos skatteverket eller bolagsverket). Jag är yrvaken när jag får telefonen. Säljaren pratar väldigt snabbt & gör mig förvirrad då han inte förklarar sig utan bara vräker ur sig en massa hela tiden. Jag sluddrar mest & frågar flera gånger vad han ringer om & vad det gäller. Trots alla mina frågor & uppenbara förvirring som vem som helst måste hört tar säljaren det som att jag gjort en beställning. Jag tackade ALDRIG ‘Ja’ till någonting.

Några dagar senare trillar det ner ett brev som innehåller en orderbekräftelse. Då jag inte tackat ja till någonting så skriver jag omedelbart till företaget & berättar precis som det var – att de ringde tidigt på morgonen till hemtelefonen, jag var ej ordentligt vaken, & har inte beställt någonting & förklarar att det måste ha blivit ett missförstånd.

Ytterliggare några dagar senare ringer samma säljare upp mig & säger att det går inte att ‘dra sig ur’ eller på något vis ångra sig. Han påstår att företag inte har någon ångerrätt. Min flickvän som är mer erfaren egenföretagare får telefonen & diskuterar med säljaren. Säljaren säger att dem har allting inspelat. Min flickvän ber dem att de skickar den inspelningen, men säljaren säger att det är sekretess. När min flickvän då trycker på om att vi har rätt att höra samtalet då det är vi som talar går de till sist med på att spela upp det direkt i telefonen. Dock spelar de enbart upp det sista av samtalet. I uppspelningen hör man hur jag frågar “Vad gäller detta?”, “Vad är det du ringer om sa du?”. När säljaren sen frågar om vilken sorts faktura jag vill ha (trots att jag fortfarande inte sagt att jag ens är intresserad) säger han “Ska vi sätta den på 30 dagar SOM VANLIGT?”. Jag har aldrig handlat av dem förr.

Argumenteringen fortsätter & när vi börjar presentera argument för honom som att de gjort fel när de ringt hemtelefonen, & att det kunde varit vem som helst som svarat & sagt ja till detta så tycker säljaren det blir jobbigt & han menar på att samtalet håller på att spåra ur & han vill bara lägga på. Ytterst otrevligt. Vi säger åt honom att vi ringer honom imorgon & avslutar samtalet.

Min flickvän ringer upp Nina Jansdotter & hon ber oss skriva ihop vad som hänt & hon lägger sedan upp detta på sin wall på Facebook där en stor mängd personer lämnar sina råd & tips, däribland jurister.

En hel del tipsade om att stryka streck över fakturan & skriva “Bestrides i sin helhet då inget avtal ingåtts”.

Efter några dagar kommer fakturan från företaget & vi följer tipset om att bestrida den.
Vi tar en kopia av originalet, drar streck över & skrev som ovan. Därefter gjorde vi ytterliggare en kopia till oss. Sedan skrev vi ett litet brev om ärendet som bifogades i kuvertet med ORIGINALfakturan som vi dragit streck över.

“Härmed tillbakavisar jag ert krav på betalning för ovanstående faktura eftersom det inte finns något avtal mellan er och mig, [mitt namn]”. Jag skrev även upp flertalet punkter på vad de gjort för fel. T.ex. att de ringde på en telefon & söker mig i företagsärendet när telefonen ej är kopplad till mitt företag. Enligt lite research på nätet skulle bara det ger mig 7 dagars ångerrätt. Samt att säljaren nämnt att ett avtal skulle förlängas, då det inte ens funnits något tidigare avtal.

Brevet skicka jag sedan som rekommenderat till företaget.

Ett par dagar senare ringer en annan säljare från samma företag upp & berättar att han fått brevet & frågar mig varför jag bestrider den. Jag räknar då upp samma punkter igen. Tillägger då även att vi har ‘Nix’ på hemtelefonen. Säljaren är kvick med att säga att ‘Nix’ inte gäller företag. Men mitt svar blir såklart att det finns inget företag registrerat på den hemtelefon de ringt till. Säljaran antecknar allt jag säger, tackar därefter för sig & ber att få återkomma under dagen.

Timmar senare ringer han & berättar att de tar tillbaka fakturan. Jag ber då om att få papper på att fakturan ej längre existerar & det ska jag få.

Bara morgonen efter detta ringer nästa säljare upp mig om samma grej & vill sälja, men han hinner knappt presentera sig innan jag säger “NEJ TACK” & lägger på.


TIPS –
Stå på er
Låt er inte skrämmas, de gör allt för att skrämmas
Var noga med att ge dem konkreta argument
Om en bråkar med dig, försök få prata med någon annan på företaget
Sprid informationen på nätet – låt andra få veta & engagera sig
Vägra betala – utan ett riktigt papper med en namnteckning är det ingenting värt i rätten.
Be alltid om att få namn på säljaren & vad företaget heter.

 
 
Luchinda Landeskär Wollin

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen