ELDSJÄL
Johan

Namn: Johan Pensar
Företag: Löparö Skärgårdsby
Antal anställda: 1

Johan Pensar

1. Vad ville du bli när du var liten?

– VD

2. Vilka egenskaper tror du det är som har gjort dig till en entreprenör?

– Våga se möjligheter och agera på dessa, inte vara rädd för att göra bort sig. Sedan har jag haft förmånen att tycka om försäljning och lever efter devisen 100 knack ger 10 snack ger 1 tjack. Ett nej är ju faktiskt bara vägen till ett ja.

3. Vilka förändringar anser du är viktigast för att främja småföretagandet?

– Tillgång till kapital (lån och riskkapital).

– Fritt näringsliv: Fungerande marknad och företagande på lika villkor oavsett om du driver firman i Jockmokks glesbygd, Stockholms skärgård eller Östermalm. Det är inte rimligt att företagare på vischan ska spendera sin vakna tid för att kunna få bredband, vatten, väg och få ägna år till byråkrati för att kunna ordna en företagslokal till sitt företag.

– Radikala förenklingar: Småföretagare bidrar med enorma värden till sina lokala samhällen: jobb, välfärd och utveckling. Samhället måste hjälpa och inte stjälpa småföretagare, skulle inte politiken skapa förutsättningar?

4. Dina bästa råd till någon som vill starta eget?

– Säkerställ kassaflöde och ha alltid en plan B och C. Det mesta ser enkelt och bra ut på pappret – förberedd dig på både positiva och negativa överraskningar.

5. Vad längtar du efter mest just nu?

– Att det finns minst en vuxen i rummet som kan axla rollen som ledare för det offentliga/politiken så att värdet kan få uppstå i de företag vi driver som är beroende av tillstånd och byråkrati. Sedan vore det väldigt skönt att slippa Covid-19 och att fler såg ljusare på framtiden.

6. Var kommer din eldsjäls-energi ifrån?

– Drömmen om frihet och att visa de som tycker allt är omöjligt, att det faktiskt är möjligt. Det bor väl en rebell i oss alla?

7. Berätta lite om din företagsresa!

– Som 3-åring började jag sälja blommor i Björkö-Arholma, det gav mersmak. Sedan startade jag och drev ett IT-konsultbolag när jag var 19 år. Sedan har det blivit ett antal olika företag både i Sverige och internationellt. Från sydafrikanska såser till att ge sig på att starta TV-station som skulle göra TV av dataspel. Ibland går det bra och ibland går det inte alls.

I många fall är det sin egen livssituation som blir drivkraften.

8. Vem har inspirerat dig?

– Min mamma Louise och morfar Stig.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top