ELDSJÄL
Namnlös design (17)-min

Namn: Lise Norrman
Företag: LSF&H Consulting AB
Antal medarbetare: 1

Lise Norrman

1. Vad ville du bli när du var liten?

– När jag var liten ville jag bli frisör, som min mamma. Att få pyssla om och göra kunderna fina kändes som en så fin uppgift. När mamma sedan började jobba i min pappas ”Ur- och Optik-butik” tillsammans med min pappa och min farfar så ändrades fokus till att vilja bli optiker och hjälpa andra att bli fina i sina glasögon. Jag såg mina föräldrars stora engagemang när kunderna skulle välja nya glasögonbågar. De ville så väl. De ville att kunderna skulle hitta den där perfekta bågen som de sedan skulle bära dag ut och dag in och känna sig fina i. Ett så viktigt beslut. Det beslutet ville jag vara en del av.

2. Vilka egenskaper tror du det är som har gjort dig till en entreprenör?

– Nyfikenhet och omtänksamhet är utan tvekan de två egenskaper som drivit mig till att ta klivet från anställning till eget företag. En nyfikenhet som omfattar kunder, människor, miljöer, företagskulturer, strukturer och arbetssätt. En omtänksamhet om medmänniskors välmående, välbefinnande och hälsa har funnits med sedan min uppväxt. Att hjälpa, stötta och vägleda har alltid känts meningsfullt och uppfyllande. Att få möjlighet att inkludera mindfulness som förhållningssätt på arbetsplatsen, i arbetsmiljön och inte minst i ledarskapet är mycket inspirerande och visar att nya vägar och tankesätt kan göra stor skillnad för både arbetsgivaren och den anställde. Jag är nyfiken på hur långt detta kan ta ett företag, en arbetsplats och dess medarbetare. Jag tror att det finns en stor potential här att ta tillvara på.

3. Vilka förändringar anser du är viktigast för att främja småföretagandet?

– Otydliga, krångliga och föränderliga förutsättningar och regler kring företagandet skapar en stor börda av administration, osäkerhet och oro. Det gynnar inte entreprenörsandan och kreativiteten. För mig är nyckelorden trygghet, tydlighet, långsiktighet och enkelhet. Som småföretagare behöver jag veta vad som gäller både på kort och lång sikt för att kunna fatta bra och välgrundade beslut som håller i längden och skapar en grund för en trygg, kreativ och hållbar företagsmiljö men också en trygg, stabil och hållbar livssituation för mig som småföretagare.

4. Dina bästa råd till någon som vill starta eget?

– Var modig. Rusta dig själv med en god hälsa och motståndskraft. Var omtänksam och snäll mot dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln och beröm dig själv så som du skulle gjort mot en vän i samma situation. Ha tillit och tålamod.

5. Vad längtar du efter mest just nu?

– Jag längtar efter att få inspirera medmänniskor att med stöd i stillhet och närvaro och meditation hitta balans och harmoni när livet frestar på, både i privatlivet och arbetslivet.

Jag längtar efter att få lära ut ett lättillgängligt och enkelt verktyg som några minuters mindfulnessträning i vardagen är. Det är ett verktyg som kan göra stor skillnad för var och en att hantera oro, stress och ovisshet men också bygga motståndskraft, fokus och energi samt skapa en hållbar livsstil och ett gott liv.

Jag längtar efter att bidra till att bygga ett närvarande och stöttande ledarskap med stöd i mindfulnesspraktik.

6. Var kommer din eldsjäls-energi ifrån?

– Längtan efter att med ljus och värme skingra mörker och kyla.

7. Berätta lite om din företagsresa!

– Jag växte upp med hårt arbetande egenföretagande föräldrar, på en liten ort i sydöstra Skåne. Jag såg hur de slet och emellanåt våndades och oroades. De satte alltid kunderna först och sig själva sist. Detta präglade mina första 20 yrkesverksamma år då jag aktivt valde bort egenföretagandet. Jag utbildade mig till civilekonom och jobbade många år som anställd med rättigheter som t ex semester, vilket mina föräldrar inte alltid kunnat unna sig.

Året 2015, efter 20 år som ekonom i olika ledande roller hade jag byggt upp kunskap och erfarenhet och samtidigt längtade jag efter frihet. Frihet att växla upp och växla ner mitt engagemang över tid, frihet att bredda min kompetens utanför det vedertagna ekonomiområdet och frihet att tillämpa nytänkande och värna om egenskaper som empati, vänlighet och medkänsla. Då valde jag att kliva av min fasta anställning och påbörja en karriär som interims konsult genom det familjeföretag som jag och min man startat. Jag utbildade mig samtidigt till friskvårdsguide och mindfulnessinstruktör med ambitionen att låta denna kunskap och erfarenhet påverka mitt ledarskap och min roll som konsult. Men också för att leda kurser och övningar i mindfulness för privatpersoner både online och i fysiska möten.

Under pandemin har ”Mindfulness i naturen” visat sig vara en fin möjlighet att träffas och öva tillsammans. Att vistas i naturen och tillsammans utforska olika övningar med utgångspunkt i det vi har runt omkring oss i skog och mark är mycket uppskattat och välgörande. Jag vet att det fungerar bra med onlineutbildning och det är något som jag kommer att fortsätta erbjuda. Jag har också ambitionen att återuppta de fysiska möten och kurser som jag pausade under pandemin.

I konsultrollen hjälper jag nu mina kunder med att coacha, leda och stötta i förändring av såväl processer, system som team och bemanning. Min mission är att vara en trygg och stöttande hand när omgivningen och förutsättningarna förändras och att få bidra till en trygg förändringsresa med stöd i mindfulness på arbetsplatsen och i ledarskapet. Målet är att nå fram till en effektiv och stabil ekonomifunktion med välmående medarbetare.

Jag har stor glädje och nytta av min egen mindfulnesspraktik i mitt dagliga ledarskap och i min önskan att stötta och inspirera mina medarbetare till en hållbar livsstil både i privatliv och arbetsliv.

8. Vem har inspirerat dig?

– En av mina inspirationskällor är Eckhart Tolle, som ska ha sagt; ”If you adapt to change you suffer less”. Det har jag tagit till mig och försöker att ha som ledstjärna när livet frestar på. Att inte beklaga, älta och grubbla utan att följa flödet i livet så som det råkar bli och göra det bästa av situationen med närvaro och acceptans av det jag inte kan påverka. Det är inte lätt men det är ett fint råd som ger nya perspektiv.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top