ELDSJÄL
bloggmnd (6)-min

Namn: Nicholas Lusack
Företag: MEC AB (Multi Ethnic Consulting)
Antal medarbetare: 6

Nicholas Lusack

1. Vad ville du bli när du var liten?

– När jag var liten gillade jag konkreta saker och tyckte faktiskt om att pyssla med jord, gräva, plantera och så vidare.

2. Vilka egenskaper tror du det är som har gjort dig till en entreprenör?

– Jag tänker bortom trender. Om man inte ifrågasätter kollektivets gemensamma konsensus så kan man ibland missa saker. Jag har alltid gillat att göra egna analyser baserat på en sammanvägning av tillgänglig information. Ej trendkänslig med andra ord.

3. Vilka förändringar anser du är viktigast för att främja småföretagandet? 

– Jag anser att man bör se till så att det finns enklare former att verka i som egenföretagare. I en del länder kan man idag verka som typ frilansare där man handlas upp på korta eller fleråriga kontrakt inom ett yrke och redovisar sin tjänst på konsultbasis. På sikt innebär det att många yrkeskategorier skulle kunna utföra sitt arbete genom upphandling, där individer skulle kunna bedriva sitt yrke i bolagsform.

4. Dina bästa råd till någon som vill starta eget?

– Hitta ditt alldeles egna strategi. Den bör innehålla affärs- och tidsplan på kort och lång sikt. Man bör till exempel kunna se hur man kan klara sin vardagsekonomi med få eller inga intäkter under cirka ett halvt eller ett år. Gör en företagsbesiktning och se om du redan har ett nödvändigt kundnätverk eller om du kan bygga upp det på relativt kort sikt.

5. Vad längtar du efter mest just nu?

– Att starta fler bolag för att möjliggöra att fler småföretagare får möjlighet att verka i en mer självständig roll och miljö. Privat börjar jag bli ganska sugen på sociala aktiviteter och resor efter nästan ett år med coronarestriktioner.

6. Var kommer din eldsjäls-energi i från?

– Den kommer från hjärtat och från en tro på att det goda är det rätta alternativet. När någon ser och fångar upp detta så finns det hur mycket energi som helst 😊.

7. Berätta litet om din företagsresa.

– Idén till MEC föddes 1998 då jag studerade första året på Väg- o vatten, Chalmers Göteborg. Efter avslutade studier, en jordenruntresa på nio månader och cirka 15 års arbetslivserfarenhet var marknaden mogen för konceptet och MEC registrerades som aktiebolag i februari 2018. Direkt avgörande var de sista fyra åren som medskapare till det nya konsultbolaget Sigma Civil där jag som anställd fick mandat att bygga ett regionalt konsultkontor på Lindholmen i Göteborg. På fyra år växte verksamheten från en till 40 anställda och när jag klev av för att starta eget hade jag startat upp ytterligare en avdelning i Malmö med fyra anställda.

Med dessa erfarenheter vässades konceptet för att ytterligare fokusera på individen och utveckla bolagisering av enskilda konsultresurser.

MEC består i dagsläget av tre bolag och fler bolagssatsningar är på gång

8. Vem har inspirerat dig?

– Dan Olofsson, Michael Treschow

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top