Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vad är partiets inställning till att Sverige har en arbetsgivaravgift som är avsevärt högre än EU’s snitt?

Vänsterpartiet
Arbetsgivaravgiften är en viktig del av de totala skatteintäkterna. Skatteintäkter som hjälper hela Sverige att upprätthålla en anständig levnadsnivå och grundtrygghet för oss alla.

Centerpartiet
Arbetsgivaravgifterna är för höga. De måste ner för att anställa de som är nya och oprövade på arbetsmarknaden. Det behöver också bli billigare för nya småföretag att börja anställa.

Kristdemokraterna
Generellt vill vi sänka det totala skattetrycket men lägger störst fokus på att sänka löntagarnas skatter. Vi vill gärna att det ska framgå på lönebeskedet vilka skatter och avgifter arbetsgivaren har betalat, detta för att skapa transparens och ökad insikt.

Liberalerna
Liberalerna vill sänka arbetsgivaravgiften för småföretag. Småföretagen är avgörande för svensk ekonomi och välfärd, och vi vill att det ska bli enklare att driva företag. Att sänka arbetsgivaravgiften blir särskilt gynnsamt eftersom företag får det lättare att hitta arbetskraft samtidigt som fler kan få jobb när företag kan utvecklas och växa.

Miljöpartiet
Vi vill se en lägre arbetsgivaravgift för de allra minsta företagen men har i övrigt inga förslag på generellt sänkta arbetsgivaravgifter i Sverige.

Moderaterna
Sverige har under lång tid haft för hög beskattning av arbete, där arbetsgivaravgifterna självfallet är en betydande del. Det behöver bli mer lönsamt att arbeta och genom bl.a.jobbskatteavdraget har löntagare fått behålla en större del av sin lön. Moderaterna kommer att fortsätta genomföra reformer som gör det mer lönsamt att arbeta, och inför höstens budgetförhandlingar har vi exempelvis remitterat förslag som ett utökat jobbskatteavdraget, en mer generös expertskatt och ett utvidgat växa-stöd.

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna ser i nuläget inget behov av någon generell höjning eller sänkning av arbetsgivaravgiften. Däremot kan specifika och riktade justeringar ibland vara effektiva som jobbpolitiska verktyg, till exempel var tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter en del av de krispaket för småföretag som infördes under pandemin.

Sverigedemokraterna
Välfärden och andra centrala delar av statens verksamhet behöver och ska ha en robust finansiering. Vi ser dock att det finns två problem med arbetsgivaravgifterna. De är internationellt sett höga, viket innebär skatt på något vi vill se mer av – människor i arbete. När utrymme finns för att sänka skattetrycket är det prioriterat att sänka arbetsgivaravgifterna.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen