Vad ska du tänka på inför ett företagslån? Lendo förklarar.

Unikt samarbete med Lendo som kan underlätta för småföretagare med finansiering.

Småföretagarnas Riksförbund har träffat ett unikt avtal med Lendo för att kunna hjälpa medlemsföretag med sin finansiering på ett smidigare sätt.
 

Ghassan Ghaziri från Småföretagarnas Riksförbund träffar Amir Omed från Lendo för att ge våra medlemmar en bättre förståelse om hur Lendo som medlemsförmån kan fungera i praktiken och vad bankerna tittar på när man söker företagslån.

Vad ska du tänka på inför ett företagslån? Lendo förklarar.

Orolig över likviditetsbrist? Det här tittar banken på när du söker företagslån.

Vi befinner oss i mycket turbulenta tider just nu och det är många småföretag som drabbas hårt av Coronaviruset effekter. Sverige har en stor andel småföretag som är beroende av att deras verksamheter kan rulla som vanligt utan längre uppehåll.

Det har nog undgått få att Riksbanken och Regeringen har gått ut med ett räddningspaket till små- och medelstora företagare,  till exempel att man gör det möjligt att skjuta ut skatt och korttidspermittera personal eller förhandlar om en hyresrabatt. Erik Sjölander hos Småföretagarnas Riksförbund  menar dock att det kommer att ta lång tid för småföretagare att ta del av stöden, om ens möjligt alls.

Att istället söka likvider hos nischbanker kan vara ett snabbare alternativ. Vart ska man vända sig om man är i behov av ett lån och hur bedömer långivare dig? Lendos expert reder ut.


När den finansiella stabiliteten riskerar att falla in i obalans kan trycket på att kunna låna pengar från en bank eller långivare öka. Vart man som småföretagare ska vända sig om man är i behov av ett lån råder det delade meningar om. Enligt Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund, kan det bli svårt för många småföretag att ta del av riksbankens nya stödpaket via storbankerna.


“Om småföretagen lyckas ta del av någon av åtgärderna kan det fortfarande vara veckor bort innan företaget tar del av stödet. Det är tid som många småföretagare inte har. I sådant fall kan nischbanker vara ett alternativ”, säger Sjölander.


Många småföretag har ofta liten eller ingen buffert, och många ställs nu inför en likviditetskris när kunderna och ordrarna minskar drastiskt, samtidigt som kostnader såsom personal och hyra är fasta.  En fördel med med nischbanker som är specialiserade på företagslån är att de oftast har snabbare handläggningstider än storbankerna, det menar Lendos produktchef för företagslån Amir Omed. Däremot bör man ta risken med ett lån under noga övervägande innan man tecknar det. För att bli beviljad ett företagslån behöver man kunna visa på god återbetalningsförmåga. Amir förklarar här djupare hur banker och långivare bedömer ditt företags risk och dina möjligheter till att få ett lån.


När du skickar in en förfrågan om ett lån kommer banker och långivare att titta närmare på:

  • Kreditvärdighet: Företagets och den personliga borgensmannens kreditvärdighet kommer att påverka huruvida man får ett lån eller ej. Av dem som inte beviljas ett företagslån är det vanligt att kreditvärdigheten hos borgensmannen är bristfällig på grund av för höga skulder, låg inkomst eller betalningsanmärkningar.
  • Finansiell utveckling: Hur går det för ditt företag? Långivare kikar närmare på lönsamhet, kassaflödet, vinst och eventuell balansräkning. Dessa uppgifter skickar du själv in till långivaren och ofta behöver man inhämta färska uppgifter från revisorn.
  • Hur länge ditt företag varit verksamt: Ju längre tid företaget varit verksamt, desto mer information kan långivaren inhämta om företaget och på så sätt göra en rättvis bedömning. Det går att få finansiering även för nystartade företag men det är ingen självklarhet. Man får även räkna med att lånevillkoren påverkas av företagets ålder.
  • Säkerheter exempelvis personlig borgen eller möjlighet till pantsättning av fastighet: Långivaren behöver oavsett säkerställa att de får tillbaka pengarna. Därför är det mycket vanligt att lån beviljas mot kravet att någon ur styrelsen registreras som personlig borgen för lånet. Den privata kreditvärdigheten hos den borgensmannen påverkas inte av detta initialt, och går företaget i konkurs är det främst pengar från konkursboet som ska gå till att betala tillbaka lånet.
  • Framtida potentialen: Även om bedömningen av ditt företag delvis baseras på historisk data så bygger även bedömningen ofta på den nuvarande och framtida potentialen och återbetalningsförmågan i ditt företag. Hur långivare bär sig åt för att bedöma detta kan skilja sig åt. Behöver du råd? Ring Lendo så går man igenom detta med dig.


Alla dessa parametrar påverkar ditt företags möjligheter att bli beviljad ett lån. För dig som är redo att gå vidare med ett företagslån kan det vara en god idé att använda en jämförelsetjänst för att få ett snabbare besked än om du går direkt till storbanken, och samtidigt kan du utvärdera flera olika alternativ.

Hur hjälper Lendo dig att undersöka om du kan få ett lån med ovan information till hands?

“Fördelen med att gå via en jämförelsetjänst som Lendo är att du får en tydlig överblick av totalkostnaden och villkoren som du erbjuds av de olika långivarna. Då kan du enklare jämföra och ta ett mer informerat beslut. Du får alltid svar inom 24 timmar”, säger Amir.

Lendo som medlemsförmån: Klicka här

Läs mer om företagslån på: Lendo.se/foretagslån

Ring Lendo: 0771 – 13 13 10

Stå starkare tillsammans, bli medlem nu!

Enkelt, tryggt och prisvärt!

Ett medlemskap som lönar sig, flera gånger om

Bi

 

Så funkar det!

Alternativ 1: Fyll i formuläret, sätt in 1725 kronor på vårt bankgironummer 255-0481 och ange ditt organisationsnummer i meddelandefältet.

Alternativ 2: Fyll i formuläret för att betala på faktura.

Kostnad för medlemskap:
Medlemsavgiften består av en avdragsgill serviceavgift på 1300:-
+ moms 325:- + medlemsavgift 100:- = Totalt 1725:-/år

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top