Ghassan Ghaziri – entreprenör i hjärtat

Foto på Ghassan Ghaziri
Entreprenör sedan barnsben – en utmärkt beskrivning på en av förbundets nya styrelsemedlemmar.
Möt Ghassan Ghaziri som redan innan han börjat låg­stadiet sprang runt och sålde Bingolotter och byggde upp en fast kundkrets. Några år senare köpte han det sommarjobb han inte fick och grunden till hans nuvarande verksamhet lades.– Jag önskade mig en korvkiosk i födelse­dagspresent i stället för en moped när jag fyllde 15 år, säger Ghassan Ghaziri.

Bakgrunden till denna oväntade önsk­ning från en fjortonåring var att Ghassan efter sju-åtta år som lottförsäljare, där han även erbjöd sina kunder nybakat bröd på lördagsmorgnarna, behövde en inkomst­källa och framför allt ett sommarjobb.– Jag sökte jobb i en korvvagn men ägaren tyckte att jag var för ung för att jobba kvällar och helger. Då erbjöd jag mig att köpa vagnen.

Några veckor senare, och med föräld­rarnas hjälp, ägde Ghassan det sommar­jobb han hade sökt. Detta blev starten på hans entreprenörskap som i dag sträcker sig till flera restauranger vid det välkända varuhuset Gekås i Ullared.

Dessutom har han nyligen köpt en fast­ighet med några lägenheter “bara sådär”.– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att arbeta och jag gillar att utvecklas som person.

När Bra Affärer når Ghassan sitter han i bilen på väg till ett möte med leverantörer.

Hur mycket jobbar du egentligen?– Jag jobbar väldigt mycket även om jag dragit ned lite nu när jag blivit pappa. Jag räknar inte timmar men i snitt blir det kanske 50-60 timmar per vecka. Det är nödvändigt för att klara sig som företa­gare. Vissa jobb måste man göra själv. Jag jobbar hårt nio till tio månader om året och försöker vara ledig i januari och februari.

För att få tiden att gå ihop underlättar det att Ghassan är morgonpigg.– Jag vaknar tidigt och är i gång redan vid halv fem-fem och förbereder dagen. Sedan kör jag fram till 16-17 för att kolla lite mejl senare på kvällen. Ibland behöver jag hoppa in i kioskerna om någon är sjuk eller så, men det gör mig ingenting. Jag gillar att sälja och serva kunder och det är bara nyttigt för mig att vara med i alla positioner.

De utmaningar Ghassan stött på under sina förhållandevis många år som före­tagare har handlat mycket om tillstånd, bygglov och liknande frågor, men även om anställda och arbetsgivaravgifter, och han vill jobba med att förenkla 3:12-reg­lerna inom Småföretagarnas Riksförbunds ramar. I slutet av april i år blev Ghassan nämligen invald som suppleant i förbun­dets styrelse, ett uppdrag Ghassan tycker känns väldigt bra.

– Jag hoppas kunna lära mig mer för att utvecklas och att även för att få ge något tillbaka när jag blivit varm i kläderna. Just nu funderar jag kring vilka områden jag ska verka. Integration, migration och generationsskiften är så­dant som ligger mig varmt om hjärtat. Styrelsen känns som en bra grupp som får mycket gjort och det ska bli roligt att följa utvecklingen.

Varför tror du att du blev invald i styrel­sen?– Kanske för att jag är driven och för att jag vill och har mycket att ge? Jag tror inte att min invandrarbakgrund är till någon nackdel. Det har pratats mycket om jämställdhet mellan kvinnor och män i styrelsesammanhang men nu tror jag på mångfald, att blanda mer och därmed skapa förståelse för andra kulturer.

Ghassan kommer ursprungligen från Libanon och flyttade till Sverige när han var fyra år gammal. Att få människor med invandrarbakgrund att starta och driva företag i Sverige är en av de frågor han brinner extra mycket för.– Jag har flera exempel på att Sverige upp­levs som svårt att komma in i och många fastnar på vägen och väljer att åka till sina hemländer och starta företagen där i stäl­let. Där vill jag göra en insats.

Det är lätt att prata med Ghassan. Att han, som han själv uttrycker det, ”alltid har haft entreprenörsandan” är tydligt och hans engagemang för framför allt ungdomar och människor med invandrarbakgrund som är i uppstartsfasen är genuin.– Jag rekommenderar verkligen unga att starta företag. Det är inte så stora kostna­der och det är värt det. Jag tycker att unga ska introduceras tidigt för ekonomi och företagande och få göra mer studiebesök. Egentligen skulle jag vilja att alla får en F-skattsedel redan vid födseln, skämtar han.

Som företagare har han inga konkreta mål utan poängterar att han främst vill utvecklas både som person och som entreprenör. När det gäller fastighetsför­valtningen är han mer reserverad.– Det finns en oro i branschen med svåra regler, räntor och kostsamma bitar som gör mig försiktig. Det får ta lite längre tid och jag avvaktar lite.

Det nya styrelseuppdraget hoppas Ghassan också ska leda till personlig utveckling och större kunskap, men även till politiska kontakter och givande möten.– Det är bra att det finns en organisation för småföretagares frågor, men det är vik­tigt att inte glömma bort det närpolitiska. Medlemsnyttan är förstås påtaglig och min känsla är att förbundet faktiskt kom­mer fram till de mål som småföretagare vill nå, och det är otroligt kul att vara med i sådant sammanhang.

Anders Jakobson

 

Ålder: 33 år
Bor: Falkenberg
Fritid: Jag tycker om att spela tennis och att umgås med familj och vänner.
Anekdot: Ett minne från starten: – Tidigt i min korvkioskkarriär hade jag lite svårt att uppskatta åldern på mina kunder. När två barn handlade av mig frågade jag om det var mormor och morfar bakom dem som skulle betala, men det var deras föräldrar som var med! Själv var jag 15-16 år.

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top