Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Fråga Nordbros jurister!

Juristbyrån Nordbro, som erbjuder tre samtal per år med juridisk rådgivning till Småföretagarnas Riksförbunds medlemmar, driver också Bra Affärers frågespalt, som tar upp en lika vanlig som viktig fråga. Frågan väljs ut med samtycke från medlemmen, som själv får välja hur mycket information som ska framgå.

Fråga
Hej! Jag har funderingar på om jag ska starta e-handel via en webbshop. Jag har ett eget lager i Sverige men kommer att sälja varor till köpare som i detta fall är privatpersoner inom EU. Varorna kommer att skickas från mitt lager till köparna i respektive EU-land. Hur ska jag redovisa momsen avseende köparna inom EU? Med vänlig hälsning Andreas

Svar:
Hej Andreas! Tack för din fråga! Du uppger att du kommer sälja varor via din webbsida och leverera från ditt eget lager inom EU. Denna form av e-handel faller under kategorin unionsintern distansförsäljning inom EU. Varor som säljs till konsumenter inom EU ska vara föremål för moms i det land där konsumenten tar emot varan. Om du säljer varor för 99 680 kr eller mer per år till privatpersoner inom EU ska du lägga på moms enligt reglerna i köparnas länder. Du kan antingen registrera dig för moms i köparnas olika länder eller ansluta dig till EU:s gemensamma system OSS (One Stop Shop) via Skatteverkets e-tjänster. Vid anslutning till OSS slipper du själv beräkna köparnas moms i respektive EU-land. För att få tillämpa någon av de särskilda ordningarna så krävs det att du ansöker om detta till Skatteverket och får ett så kallat identifieringsbeslut. Tröskelvärdet gäller inte längre den totala försäljningen till respektive EU-land utan den totala försäljningen till andra EU-länder. För det fall din försäljning till andra EU-länder understiger tröskelvärdet om 99 680 kr kan du välja att beskattas för försäljningen i Sverige.

Viktigt att inte missa är att redovisningen av försäljning till svenska privatpersoner alltid ska redovisas som vanligt i en svensk momsdeklaration. Om du har ytterligare frågor om import och export eller helt andra skattefrågor är du välkommen att kontakta Nordbro igen via Småföretagarnas Riksförbund.

Vänliga hälsningar, Åsa Bigner, Jurist på Nordbro

Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen