Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vad händer när kommuner börjar
konkurrera med småföretagare?

Fall efter fall och år efter år kommer det in samtal, e-post och oroväckande signaler om att kommuner gör avsteg från sin kärnverksamhet och startar konkurrerande verksamhet för att på “marknads oschyssta sätt” mer eller mindre stjälpa annars livskraftiga småföretag. Dessa småföretag som med sina skattekronor finansierar kommunala verksamheter och nu hamnar i direkt underläge.

I detta tema av: “Kommunkonkurrensen” vill Småföretagarnas Riksförbund tillsammans med bland annat Skoopi skapa en samlingsplats för att återigen lyfta upp förbundets kontinuerliga arbete, förstärka opinion i sakfrågan, lyfta upp bevakningar och exemplifiera möjliga åtgärder.

Kommunkonkurrensen

Det här är inte kommunal kärnverksamhet, det är bara orimligt. Den offentliga sektorn måste begränsa sin privata näringsverksamhet och fokusera mer på sina kärnuppgifter. Därför är det dags att begränsa den offentliga driften av näringsverksamhet som konkurrerar med privata företag.

Caroline Szyber

Vice Ordförande,
Småföretagarnas RIksförbund

Även Fredrik Bergman, journalisten som driver intervjupodden Firman och jag, presenterar småföretagare som har stött på detta fenomen. Muhmi Nur Rahman är en av de företagshjältar som Fredrik träffar.

Rahman flydde ett oroligt Bangladesh och hamnade i Uppsala. Han var driftig redan från början, öppnade cykelverkstad och anställde några av sina landsmän. Men som företagare har Rahman haft två allvarliga problem, kommunens stora cykelbutik och ligor av cykeltjuvar.

Kommunkonkurrensen

Osund konkurrens – cykeltjuvarna och kommunen.

I detta poddavsnitt i samarbete med “Firman och jag” berättar småföretagaren Rahman från Uppsala om de svårigheter han stöter på som cykelreparatör. Han påpekar att Uppsala kommun verkar få cyklar gratis genom att bara plocka upp dem, medan han och andra småföretagare måste köpa begagnade cyklar till sina verkstäder för restauration i förhoppning om begagnad

Läs mer »
Kommunkonkurrensen

Tyvärr nöjer sig inte många kommunledningar med att ta hand om sina kärnuppgifter. I stället är det vanligt att egna kommunala bolag skapas och som konkurrerar med de lokala näringsidkarna. Detta säger rapportförfattarna:

Dr. Nima Sanandaji

Ordförande, ECEPR

Erik Sjölander

Hedersledamot, Småföretagarnas RIksförbund

Rapporten och webbinar med paneldiskussion om rapporten finner du längre ner eller genom att KLICKA HÄR

Det här är inte första artikeln eller debatten där Småföretagarnas Riksförbund problematiserar konkurrensen och transparensen inom offentlig näringsverksamhet för att därigenom stärka småföretagarnas position.

Det är dags att ta tag i en viktig företagarfråga som hamnat i skymundan: Begränsa den offentliga driften av näringsverksamhet i konkurrens med de privata företagen!

Se tidigare webbinar:

HUR KAN DU STÖTTA VÅRT ARBETE?

Småföretagarnas Riksförbund är en politiskt obunden aktör som kämpar för småföretagarnas villkor för att kunna driva sin verksamhet på ett tryggt, enkelt och lönsamt sätt.

öppna värdegrunder

Kommunkonkurrensen

Lista källor

Vi väljer att arbeta på ett sådant sätt där vi listar alla våra källor för att möjliggöra granskning av vårt arbete på ett transparent sätt.

Kommunkonkurrensen

Öppen data

All informations ska enkelt kunna källas, granskas och ställas mot varandra för att kunna härledas på ett enkelt sätt i den politiska processen och dess beslutsvägar.

Kommunkonkurrensen

Creative Commons

Vi uppmanar till spridning utav vårt material under "creative commons" där vi gärna ser till att du källar och länkar till denna sida och förbundets arbete.

Kommunkonkurrensen

Publicering

All information kommer att publiceras på flera kanaler för att på ett enkelt sätt kunna leda till kunskapsdelning i ett upplysningssyfte.

Kommunkonkurrensen

Kontribuera

Du kan vid vilket tillfälle som helst kontakta oss för att kunna kontribuera till detta arbete. Du kan kontakta oss via telefon eller e-post.

Kommunkonkurrensen

Beslutsunderlag

Vårt arbete ska kunna användas som korrekt beslutsunderlag i hur du som småföretagare ska kunna manövrera i politiska beslut, men även i hur du ska kunna komma att påverka genom din konsumtion och opinion.

Rulla till toppen