Studier visar att återhämtning minskar stress, ångest och depression och att organiserad återhämtning kan vara en väg tillbaka för många. Det säger psykologen Niclas Almén.
Efter ett på många sätt tungt år har vi nu gått in i 2023 och många sliter hårt för att få allt att gå runt. Kanske har många haft möjlighet till viss återhämtning under julledigheten men hur ska man bära sig åt för att hinna andas och återhämta sig även när vardagen tar över?
– Till att börja med ska du reflektera över vad det verkligen är som ger dig återhämtning. Hur ska du lägga upp dagarna för att få ut den bästa återhämtningen? Där är mitt tips att utgå från din egen analys av egna erfarenheter snarare än att lyssna på andra, säger Niclas Almén.
Niclas är psykolog, forskare och specialist inom beteendeförändring och stress med speciellt fokus på återhämtning. Han hjälper arbetsplatser och medarbetare att stärka hälsa, välmående, prestationsförmåga och livskvalitet genom den egenutvecklade och vetenskapligt testade återhämtningsmetoden BRIGHT-recovery. Han har också skrivit böckerna Stress och utmattningsproblem och Återhämtningsguiden.
– Varje människa har sina egna erfarenheter om vad som gör att man får ett återhämtande break. Konsten är att omsätta det i praktiken. I exempelvis juletid finns så mycket som man förväntas göra och då ska man våga gå emot normerna om återhämtning är viktigt för en.
– Ifall du tycker att tiden är för knapp under långa ledigheter som jul och sommarsemester, eller att det är för långt tid, kan du med fördel reflektera över hur du får återhämtning i vardagen. Det är viktigare ur hälsosynpunkt.
Hur ska man bära sig åt?
– Precis som vi planerar för mycket annat, mat, sömn, arbete, sociala aktiviteter, kan vi ha behov av att även planera för återhämtning. Någonting varje förmiddag, eftermiddag och kväll, om det så bara handlar om tio minuter. Du kan skriva in det i din kalender eller bara ha det i huvudet. Till att börja med ska du komma fram till vad som är återhämtning för dig. Är det att göra något roligt eller att ligga och vila en stund? Att vara ensam eller i ett socialt sammanhang? Är det samma sak varje gång eller ska det variera?
Vad gör du själv?
– Jag tycker om frisk luft. Ta promenader, lyssna på ljudbok eller idrotta. Jag gillar också att variera mina arbetsuppgifter. Det är sällan jag har dagar med bara måste-grejer. Jag får återhämtning genom att göra roliga arbetsuppgifter och försöker prioritera när det går. Jag går och äter lunch på restaurang och sitter ibland på ett café och jobbar. Arbetsmässigt och ergonomiskt är det bättre att sitta hemma men för mitt välmående och min återhämtning är det bra med ett miljöbyte då och då. Vintern och vårvintern i Sverige är en tid då det är mörkt och kallt, där dagarna per automatik inte alltid känns speciellt roliga. Niclas menar att det då är viktigt att göra saker som skapar stimulans och glädje.
– Återhämtande aktiviteter är en paus från stress, medan stämningshöjande aktiviteter är mer som en påfyllnad av positiv stimulans. Det finns ett samband mellan dessa två, men det är bra att se dem som separata saker. I bästa fall är det en kombinerad aktivitet. Just passiva aktiviteter, som att vila på sofflocket, kanske inte fungerar lika bra på vintern som annars. Att aktivera sig skapar ofta mer glädje.
Hur mycket ansvar ligger det på arbetsgivare att se till att deras anställda får utrymme för återhämtning?
– Jag tycker att det ligger ett stort ansvar hos cheferna och det främsta ansvaret handlar om att organisera för återhämtning. Det ingår i en god arbetsmiljö. Om man ställer prestationskrav på sina medarbetare bör det finnas ett motkrav om att få återhämtning för att orka med. Jag ser att det finns ett ökat intresse för detta hos personer i ledarskapsroller. Det börjar hända saker och det behöver inte vara krångligt. Det ger många vinster för verksamheten. Stresshantering har varit på tapeten länge, men just återhämtning är ett förhållandevis nytt område.
– Historiskt sett har det hänt mycket de senaste tio åren, även inom forskningen. Tidigare handlade det mest om stresshantering och stressreduktion, inte om återhämtning. Det är något som man inte har satt ord på tidigare. Återhämtning är mer komplicerat än att se till att det finns ett fikarum och uppmana sina anställda att ta rast. Både arbetsgivare och anställda behöver förstå potentialen i att jobba med organiserad återhämtning för att öka välmåendet och effektiviteten på arbetsplatsen. Ett steg är att helt enkelt börja prata om det och prioritera ämnet.
– Fråga dina kollegor hur de gör för att få återhämtning på fritiden men även under arbetsdagen. Att dela tankar och ge varandra social support är viktigt. Som chef kan du fråga dina anställda vad du kan göra för att de ska få utrymme för återhämtning och ge dem det. Sen kan man ta det vidare och bjuda in experter som jobbar med eller forskar om det och få hjälp med att få olika infallsvinklar och metoder för återhämtning. Ofta kan små förändringar som upprepas ge stora vinster.
Anders Jakobson
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer