Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Osäkra låneläget – så maxar du dina chanser att få finansiering

Sverige ser ut att gå in i en lågkonjunktur under 2023 vilket betyder att företag kan få svårare att få tillgång till finansiering. Krea ger dig därför tips på hur du kan maximera din låneansökan för att öka chanserna att få din ansökan beviljad.

Till följd av hög inflation och stigande räntor ser den svenska ekonomin ut att vara påväg in i en lågkonjunktur under 2023. En lågkonjunktur för ofta med sig minskade möjligheter för företag att ta lån. Detta då antalet företag som går i konkurs vanligtvis ökar vilket gör att långivare generellt blir mer försiktiga. Exempelvis var det 60% fler konkurser i januari 2023 jämfört med januari 2022. Banker blir därför mer selektiva med vilka de ger kredit till då de vill vara säkra på att de får tillbaka det utlånade beloppet. Därmed blir det svårare för företag som är i behov av ett banklån att få tillgång till finansiering.

Maximera din ansökan med dessa fyra tips
Om ditt företag är i behov av extern finansiering är det därför viktigt att maximerar chanserna att få din förfrågan beviljad. Detta gör du genom att skapa en utförlig och nyanserad låneansökan. Krea ger dig här nedan tips och råd på hur du kan göra detta. Vi tar upp de viktigaste faktorerna att tänka på när du utformar din ansökan.

1. Rätt belopp. Det är viktigt att du ansöker om ett rimligt belopp utifrån företagets förutsättningar och finansiella situation. Det är varken bra att ansöka om för mycket eller för lite. En tumregel brukar vara att inte låna mer än 10-20% av företagets årliga omsättning. Hos Krea finns en låneindikator där du kan testa ditt låneutrymme utan att det tas en kreditupplysning.

2. Syfte. Det är viktigt att du beskriver varför du ansöker om lån. Långivarna är noga med att kolla företagets syfte att låna pengar och vad de konkret ska användas till. Desto tydligare företaget är i sin motivering till lånet desto större chans är det att långivaren förstår situationen och låntagarens behov.

3. Information om bolaget. Företagets återbetalningsförmåga är en viktig faktor. Långivare kollar på företagets ekonomi bland annat genom att göra en kreditupplysning, till exempel genom UC. Kreditupplysningen ger en bild av risken för konkurs för företaget, senaste händelser och juridisk information. Detta tillsammans med finansiella nyckeltal ligger till grund för uppskattningen av företagets återbetalningsförmåga som i sin tur ligger till grund för hur mycket du kan låna. Det är fördelaktigt att ge långivarna en uppdaterad bild av företagets ekonomi. Därför är det bra att komplettera ansökan med den senaste bokföringen i form av resultat- och balansräkning. På Krea är det enkelt att lägga till den senaste bokföringen med ett knapptryck.

4. Säkerhet. Långivare utvärderar alltid säkerheterna kring lånet. Om företaget får betalningssvårigheter kan långivaren som en sista utväg behöva göra krav på säkerheterna. Det är därför viktigt att du som företagare anger relevanta säkerheter i din ansökan. En säkerhet kan vara att ange en eller flera borgensmän. De blir då återbetalningsskyldiga om företaget inte kan betala tillbaka enligt avtalet. Det är då viktigt att de som står som borgensmän förstår vad det innebär och har den ekonomiska förmågan. I små företag räcker oftast borgensmän som säkerhet. Annars kan andra säkerheter vara rörelseegendom i företag, som företagsinteckningar eller fastighetspant.

Låt Krea hjälpa dig
För att ytterligare maximera dina chanser att få ett lån beviljat kan du ansöka via en förmedlare som Krea. Hos Krea finns det finansieringsexperter som erbjuder kostnadsfri rådgivning genom hela processen.

När du gör en ansökan hos Krea konkurrensutsätter vi 30+ långivare åt dig för att få fram olika företagslån med de bästa villkoren. Alla erbjudanden skickas sedan till dig och Krea hjälper dig välja det bästa lånet. Hos Krea tar alla långivare del av samma kreditupplysning och du kan därför ansöka utan att försämra företagets kreditvärdighet.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om dina möjligheter att få ny finansiering.
Hälsningar Carsten Leth, CCO och vice VD på Krea

Om Krea
Krea är finansieringstjänsten där småföretagare uppnår sin potential för att växa genom att få tillgång till den bästa möjliga finansieringen. Kreas finansieringstjänst gör det enkelt för små- och medelstora företag att hitta finansiering med de bästa möjliga villkoren. Vi har hjälpt mer än 20 000 svenska företag hitta rätt finansiering genom att tillhandahålla en marknadsplats av 30+ långivare. Tjänsten är digital och möjliggör för företag att hitta, jämföra och få utbetald finansiering upp till 100 miljoner kronor utan krångel.

Unikt erbjudande för medlemmarna i Småföretagarnas Riksförbund
Krea har skapat ett unikt erbjudande för medlemmarna i Småföretagarnas Riksförbund där Krea ersätter räntebetalningen den första månaden på en ny finansiering. Dessutom har medlemmarna fått en direktlinje till Kreas finansieringsrådgivare för kostnadsfri rådgivning när de behöver. Erbjudandet finns tillgängligt från februari för alla medlemmar av Småföretagarnas Riksförbund.

Osäkra låneläget - så maxar du dina chanser att få finansiering

Företagslån med Krea

Få företagslån med ränterabatt. Medlemmar får upp till 15% rabatt på räntan. Företagslån genom Krea Från 10 000 kr till 30 miljoner kr Lånet utbetalt oftast inom en vecka. Kreas rådgivare gör jobbet åt dig Så tar du del av erbjudandet Ring Krea på 010-188 83 33 och uppge ditt organisationsnummer eller Maila ditt organisationsnummer

Läs mer »

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen