Tjäna mer pengar på att driva företaget som jobbonär

Som äldre företagare kan du tjäna pengar genom att fortsätta driva ditt företag efter 66 års ålder. Det finns skattefördelar som många företagare inte känner till. Här är några tips om pension och pensionssparande för företagare i alla åldrar:

Skattefördelar med att driva företaget vidare efter 66:

  • Förhöjt jobbskatteavdrag från och med januari det år du fyller 66. Det innebär lägre skatt på arbetsinkomst för aktiebolag och inkomst av aktiv näringsverksamhet.
  • Lägre arbetsgivaravgifter/egenavgifter från och med januari det år du fyller 67. Du betalar endast ålderspensionsavgiften istället för arbetsgivaravgiften eller egenavgiften.
  • Förhöjt grundavdrag från och med januari det år du fyller 67. Det innebär lägre skatt på arbetsinkomst och pension.


Speciella regler för enskilda näringsidkare:

  • Egenavgiften minskar från 28,97 procent till 10,21 procent när du fyller 67. Du betalar endast ålderspensionsavgiften.
  • Om du fyller år i januari kan du minska egenavgifterna genom att ta ut hela din allmänna pension från januari till december från och med 63 års ålder.

Tips om pension för egenföretagare:

  • Din allmänna pension baseras på din lön eller överskott. För att kompensera tjänstepensionen behöver du spara mellan 4,5 till 6 procent av lönen eller överskottet.
  • Vid beslut om pensionssparande, ta hänsyn till intjänandet till allmän pension, sjukersättning och a-kassa. Ibland kan det vara bättre att spara med skattade pengar på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring med låga avgifter.

Avgifter och tilläggsförsäkringar:

  • Välj sparandealternativ med låga avgifter, till exempel globala aktieindexfonder som inte kostar mer än 0,20 procent per år.
  • Överväg kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar om du behöver extra skydd vid långvarig sjukdom eller för att skydda din familj vid tidig bortgång. Var dock uppmärksam på avgifterna och betala endast för de tilläggsförsäkringar du verkligen behöver och som inte täcks av andra befintliga försäkringar.

Källa: Pensionsmyndigheten

Läs mer: Rapport – Spara till pensionen som företagare 2023

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen