Mats Eriksson (Stockholm)
Suppleant
mats.eriksson@smaforetagarna.se

Mats Eriksson

Suppleant

Engagerad i förbundet sedan:
2010

Nuvarande roll i Småföretagarnas Riksförbund:
Styrelseledamot, En Företagares Vardag och medlemsnytta på fältet.

Om Mats:
Mats Eriksson älskar att arbeta på fältet och träffa småföretagare landet över. Utöver att ha varit engagerad i restaurangbranschen som kock, köksmästare och säljare så har han drivit lanthandel på Värmdö och cateringverksamhet i Stockholm. Mats har även en bakgrund som styrelseledamot i Företagarförbundet.

Idag driver Mats företaget En Företagares Vardag där han reser runt i landet för att ta del av småföretagares historier direkt från verkligheten. Hans främsta kompetensområden är påverkansarbete, att lyfta frågor till politiker, nätverkande och kontaktbyggande, livsmedels- och restaurangbranschen.

Kontakta
Mats Eriksson

Har du några frågor till suppleant Mats Eriksson vänligen fyll formulären nedan och specificera gärna varför du vill komma i kontakt med honom

Mats Eriksson

Mats Eriksson utsågs till årets lobbyist 2011 p g a sitt ihärdiga arbete med momsbloggen.

Mats Eriksson är småföretagaren som i ord och bild beskriver Sveriges småföretagares vardag och verklighet. I online magasinet, En företagares vardag, låter han företagare i hela Sverige berätta sina historier.

Mats Eriksson, ny ledamot i Småföretagarnas riksförbunds styrelse, brinner för småföretagarfrågor. Onlinemagasinet, En företagares vardag, som i skrivande stund har över 10 000 följare, drevs tidigare av Mats Eriksson. Nu övergår det i Småföretagarnas regi, med Mats som ansvarig redaktör.

─ Det är ett sätt att synliggöra den lilla småföretagaren och bygga broar mellan företagare och politiker, säger Mats.

En företagares vardag är en fortsättning på momsbloggen, som Mats drev under ett antal år.

─ Jag jobbade med catering och tyckte det var fel att momsen för matleveransen debiterades med 12 procent, medan serveringen av samma mat debiterades med 25 procent.

 

Kocklärling på Grand Hotel

Mats är uppvuxen i Gubbängen söder om Stockholm. När han var 15 år började han som kockelev på Grand Hôtel.

─ Det var en lärlingsutbildning som hette duga. En tuff skola som jag hade tankar på att hoppa av. Men jag uppmanades att stanna kvar. ”Du skapar dig en plattform, du lär dig vad arbetsmoral är och dessutom har du ett jobb”, sa en av mina chefer.

Mats genomförde utbildningen. Fick arbete som kock, kökschef och säljare innan han tog över driften av Värmdö Lanthandel i slutet på 1990-talet.

 

Gick stärkt ur konkursen

Efter två och ett halvt år som lanthandlare ställdes Mats inför det svåra beslutet att sätta företaget i konkurs.

─ Jag gjorde allt som stod i min makt att göra så rätt och bra som möjligt. Även om jag inte lyckades rädda mitt företag skulle mitt samvete vara rent. Har du hamnat i ekorrhjulet så måste du inse när det är dags att lägga ner verksamheten; vara öppen och ärlig och inte stoppa huvudet i sanden.

Mats tog sig igenom konkursen, gav sig in i cateringbranschen innan han kom i kontakt med finska Mr Panini och utsågs till operativ försäljningschef i Sverige. Nu reser han land och rike runt och säljer Mr Paninis smörgåsar.

─ Jag har verkligen fått se vad entreprenörskap är. Träffat företagare som sliter för bygdens överlevnad och för att traktens ungdomar ska stanna kvar.

 

Lika karensregler för alla

En stor oro bland landets småföretagare är otryggheten i det sociala skyddsnätet, något som Mats nyligen själv fick känna av.

─ På grund av en operation blev jag sjukskriven. Men eftersom jag har aktiebolag får jag automatiskt 14 karensdagar i sjukförsäkringen. Om jag däremot drivit en enskild firma hade jag kunnat välja en karensdag. Vi företagare måste omfattas av samma regler oavsett företagsform. Därför vill vi i Småföretagarnas riksförbund att alla företagare ska kunna välja en karensdag. Om politikerna inte ser till att göra det tryggare och enklare att driva företag i Sverige är jag rädd för att småföretagen kommer att bli Sveriges nya arbetarklass.

 

Namn: Mats Eriksson
Bor: Stockholm
Intressen: Umgås med familj och vänner. Träna. Cyklade till Paris i somras med team Rynkeby för Barncancerfonden.
Motto: Var öppen och ärlig och säg när något är bra eller dåligt.
Om Mats: Ödmjuk, jordnära, kreativ

 

Text: Maria Boborg-Trané

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top