Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Viktiga frågor och svar om fastighetsrätt för dig som småföretagare

Vi träffar Ilan Sadé, jurist, Nordbro för att ställa viktiga frågor som berör fastighetsrätt när det gäller dig som småföretagare.

Fråga: Jag har hört att en fastighetsägare alltid blir ansvarig för föroreningar och avfall på fastigheten, även om det är någon annan som har smutsat ned. Stämmer det? Svar:

Svar: Nej, inte riktigt. Miljöreglerna säger att det alltid i första hand är den som har förorenat som ska lösa problemet. MEN – om det är så att fastighetsägaren på ett eller annat sätt kan anses ha accepterat det som verksamhetsutövaren har gjort, då kan fastighetsägaren också anses vara verksamhetsutövare. Därför är det viktigt att genast agera och stoppa t ex en lokalhyresgäst som samlar avfall på marken utanför lokalen, om detta strider mot hyresavtalet.

Fråga: OK, så ska jag förstå det som att en fastighetsägare aldrig behöver bli ansvarig, om det inte är fastighetsägaren själv som har smutsat ned eller bidragit till det?

Svar: Åter igen – det är superviktigt att agera och inte vara passiv. Är man passiv blir man lätt betraktad som verksamhetsutövare. Men sedan finns det en annan situation, nämligen om man köper en fastighet – t ex en industrilokal med mark – och det visar sig att det finns föroreningar i marken. Då kan man åka på saneringsansvaret, trots att det är någon tidigare verksamhet som har förorenat marken. Det är nog det folk tänker på när de säger att fastighetsägaren alltid blir ansvarig.

Fråga: Jaha, det låter som att sådant kan bli dyrt!

Svar: Ja, verkligen! Men det finns även i den här situationen ett sätt att undgå ett sådant tungt ansvar, nämligen genom att väldigt noggrant undersöka fastigheten före köpet. På industritomter är risken för föroreningar ofta stor. Ta in en expert som tar prover. Och om du tänker köpa en fastighet där det har funnits en billackering, bensinstation eller liknande, får du nästan räkna med att det kan tillkomma saneringskostnader.

Är du tveksam på hur du ska hantera ett juridiskt ärende, som medlem i Småföretagarnas Riksförbund,  alltid 3 x 30 minuter juridisk rådgivning  som ingår i ditt årliga medlemskapsavgift. Tveka inte att ringa in för att vi ska kunna koppla dig till Nordbro och den jurist som kan hantera ditt ärendet på bästa sätt.

Se även viktiga frågor och svar nedan som kan upplysa i jurdiska ärenden

Rulla till toppen