I dessa bistra tider behöver småföretagare kanske mer än någonsin se över sina kostnader. Hur kan du spara och hur kan du få bättre ekonomi i bolaget? En som vet är Maja-Stina Skarstedt. Hon håller kurser för tjänsteföretagare i ekonomi, försäljning och struktur och här kommer hennes bästa spartips.
1. Kapa kostnader
– Det är nog det jag vurmar för mest för där kan du göra så mycket. Ibland kan saker bara tugga på för att det är mycket att göra. Men om du kan se över någon kostnad per månad att dra ner på är det en bra start. Det är dessutom bra tid för det nu när många precis har gjort sina bokslut och har sina deklarationer och resultatrapporter nära till hands. Titta i dem! Vad lade jag pengarna på under förra året? Där kan du säkerligen hitta några onödiga kostnader. Jag sparade själv in 130 000 kronor förra året på att se över sådant och då har jag inga stora omkostnader. Försäkringar och prenumerationer, till exempel, är sådant som ofta bara löper på. Här går det att göra mycket och det blir roliga pengar att göra annat för.
2. Gör en budget.
– Många är lite dåliga på det. Men om du har en plan för företagets ekonomi och har beräknat kostnader är det mycket troligare att du håller dig inom planen. Var vill du ligga i kostnadsfrågan? Ha även med en summa för oförutsedda utgifter, de kommer att dyka upp. Det kan till exempel vara prishöjningar som vi ser mycket av nu och du vill ju inte att det ska bli en överraskning. Det är bra med en buffert att kunna ta av vid behov.
3. Jämför de avtal du har.
– Det finns många bra jämförelsesajter, till exempel Compricer eller Konsumenternas. Kan man få billigare avtal hos en annan part? Försäkringar är ett bra exempel, där kan du komma ner i pris. Vad ingår om du är fackligt ansluten? Har du dubbla försäkringar? Kan du ta bort saker ur mina försäkringar som du inte använder? Du vill gärna ha försäkringar, men du kan komma ner i pris? Tar du hjälp med din redovisning? Jämför löpande. Det visar att du är mån om dina pengar och intresserad av vad redovisningskonsulten gör med sina timmar. Telefonen är också en viktig sak att jämföra. Kan jag få bättre avtal om jag har fler användare i mitt abonnemang?
4. Ta in offerter från flera.
– Om du ska köpa in saker, ta då alltid in offerter från flera håll, tacka inte ja till första bästa. Jämför gärna två till tre olika och ställ frågor. Då får du en bra känsla för vad leverantören går för. Där kan du senare spara in tid om du slipper hålla på att jaga för att få svar.
5. Dela med andra eller hyr.
– När du ska göra ett inköp, fundera då på om du kan dela det med någon annan eller kanske hyra? Du vill slippa sitta med massa prylar som åldras och som du behöver köpa nya exemplar av framöver. Det är också ett hållbart sätt för framtiden, att äga tillsammans i stället för att alla ska ha sitt eget.
6. Glöm inte bort att spara.
– I dessa tider gäller det också att spara till sig själv som företagare. Det kommer en framtid och du bör ha med det i din budget och inte bara leva för dagen. Här är det oftast bäst att göra avsättning för pension regelbundet, tips är att göra det i samband med uttag av lön. Antingen sparar du i företaget eller privat, gör det som passar dig bäst. Det viktigaste är att det sker regelbundet.
Om du har disciplin och inte nallar av dina pengar är det många som väljer att pensionsspara privat i till exempel ISK. Om du inte har ett intresse för investeringar kan du ändå ha som riktmärke att inte betala mer än 0,4–0,5 procent i fondavgift. Du behöver inte vara så engagerad, det viktigaste är regelbundenheten och att låta pengarna växa över tid.
7. Fortsätt investera.
Även om det är alltid finns en risk med att investera på börsen och det är skakigt just nu, har det historiskt sett gett fantastisk avkastning på investerade pengar. Så om du inte behöver pengarna inom fem år skulle jag fortsätta investera långsiktigt på börsen. Se det som REA och sätt in ännu mer om du har möjlighet. Nu ska du absolut inte kliva av, dessa pengar ska ändå inte finnas för dig nu utan om flera år vid pensionen. Glöm inte att ta höjd för att du inte har tjänstepension. Det är lätt att ta bort pensionssparandet när det är kärvt, men gör inte det. Om du sparar på börsen bygger du en form av pengamaskin som kan generera avkastning redan innan du blir pensionär. Det vore ju trevligt.
Avslutningsvis…
– Vi har levt i väldigt goda ekonomiska tider, men nu måste vi kapa våra kostnader eftersom allt blir dyrare. Elen kostar mer, maten likaså. Vi behöver bry oss om vad saker kostar. Vi företagare behöver leva som alla andra egentligen, för att det ska bli hållbart för miljön och framtiden. Det gör man bäst genom att dra ner på onödig skit som man inte har så mycket glädje av.
Ställ frågor som: Vad prioriterar jag? Vad vill jag lägga pengar på? Ifrågasätt vad du vill göra med din tid. Vad är din tid värd? Det kommer alltid ut något positivt ur alla kriser och nu är det en skakig tid, men gemensamt för alla är att vi kan se över hur vi kan vara hållbara för framtiden. Kanske är det investeringar för elen som solceller? Det kan upplevas som för sent nu, men det är det aldrig. Det går ofta att förändra saker. Ibland är det vettigt att ta en investering för att överleva, om det är möjligt förstås.
Denna artikel är sedan tidigare publicerad i Bra Affärer