Vi publicerar rapporten Småföretagsanpassad svensk modell Fem steg för att anpassa den svenska modellen till jobbskaparna.
Bakgrunden är att i det besvärliga ekonomiska läge som landet befinner sig i behövs nytänkande och reformer. Och vem är mera lämpad att föreslå vad som behöver göras än vårt förbund som representerar småföretagen där fyra av fem nya jobb skapas?
Du kan ladda ner rapporten genom att klicka här eller se den längre ner på denna sidan.
Alla känner säkert av de dåliga tiderna på olika sätt men alla är kanske inte medvetna om hur svensk ekonomi står sig i en jämförelse med andra EU-länders ekonomi:
- Arbetslösheten ligger högre än i flertalet andra EU-länder.
- Sverige är ensamt bland EU-länderna om att förväntas ha en krympande ekonomi under 2024.
- En inte särskilt djärv gissning är ett en bov i dramat är de internationellt sett höga arbetsgivaravgifterna samt skatten på arbete.
Rapporten pekar på olika faktorer som hämmar tillväxten:
- Regleringen av arbetsmarknaden genom kollektivavtal hämmar jobbskapande och tillväxt bland småföretagen. Det finns cirka 650 olika kollektivavtal, en materia som är omöjlig att överblicka för en småföretagare.
- Regelkrånglet verkar i samma riktning, liksom olika tillsynsavgifter och långsamma tillståndsprocesser.
- Våra rekordhöga arbetsgivaravgifter och övriga skatter på arbete drabbar både småföretagare och anställda.
- Kompetensförsörjningen är en utmaning, utbildningssystemet bidrar inte.
Vi menar att det behövs ett femstegsprogram mot en mera småföretagsanpassad svensk modell. Dagens svenska modell är för stel för att kunna leverera tillväxt under svåra tider, det ser vi i statistiken och i vardagen. En modell från 1900-talet kan inte hantera 2000-talets utmaningar.
Vad det handlar om mera i detalj framgår av rapporten som utarbetats av Nima Sanandaji i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund.