Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

3 tips på hur du kan skilja arbetet från privatlivet

Älskar du att jobba? Det är bra för det är helt klart en fördel när man driver eget företag. Det är dock inte sagt någonstans att en företagare måste jobba dygnet runt alla dagar i veckan. Privatliv och återhämtning är två precis lika viktiga puckar för att du ska orka driva ditt företag i längden. Här kommer 3 tips som kan hjälpa dig att skilja arbete från privatliv.

3 tips på hur du skiljer arbete från privatliv

Ha två telefoner

Genom att ha två telefoner minskar du risken att ständigt jobba genom att “bara besvara ett litet mail” eller “bara ta detta samtal”. Det ger dig en möjlighet att lägga ifrån dig arbetstelefonen när du kommer hem eller på vissa utvalda tider på dagen då du kan landa och bara vara dig själv utanför din yrkesroll. Känns det jobbigt att inte vara tillgänglig så kan du ge ditt privata telefonnummer till dina anställda men tydliggöra att de endast får ringa om det är en katastrofsituation som absolut inte kan vänta. Kan du inte ha två telefoner så kan det vara värt att se om det finns någon telefonväxeltjänst du kan använda istället.

Skapa en “gå-hem-från-jobbet-rutin”

Gör en ordentlig planering för veckan eller arbetsdagen och sätt rimliga tidsramar så du säkert hinner med det du planerat. Sätt sedan tydliga gränser för när du ska avsluta din arbetsdag och när du sedan är ledig så är du ledig. Skapa en rutin som visar dig att arbetsdagen är slut. Starta en speciell låt, städa undan ditt skrivbord, diska kaffemuggen eller något annat som ger dig det naturliga “brytet” som symboliserar att det nu är fritid.

Släpp ditt kontrollbehov

Man vet ofta vad som behöver göras och man ser till att det blir gjort. Kontroll är bra så länge det inte går till överdrift. Lita på dina anställda eller underleverantörer och låt dem sköta sina uppdrag. Anledningen till att du tog in en annan person för uppdraget var väl just för att du inte hade tid eller kompetens till att göra det själv? Att släppa på kontrollbehovet får medarbetare att utvecklas och ofta känna en helt annan glädje för sitt arbete än när någon ständigt kontrollerar att det görs på rätt sätt. Ha tillit till de som arbetar för/med dig så får du garanterat både mer privatliv och mer tillit tillbaka.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen