Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

4 oktober firar vi företagsamheten

Den 4 oktober 1983 genomfördes den troligen största demonstrationen i Sveriges historia. Omkring 100 000 företagare och andra marscherade från Humlegården till Riksdagen för att protestera.

För första gången manifesterades en samlad protest mot socialdemokraternas ambition att med hjälp av löntagarfonder förvandla Sveriges ekonomi och samhällssystem till ett korporativistiskt för att inte säga socialistiskt experiment. Massdemonstrationen var organiserad av landets alla företagarorganisationer med dåvarande Svenska Arbetsgivareföreningen SAF som sammanhållande.

Få protester i Sverige har betytt så mycket som denna. För första gången reagerade landets ledande företag tillsammans med alla småföretagarna med en samlad protest utformad på samma sätt som facket gjort i årtionden. Företagarna marscherade genom Stockholm med plakat och slagord.

Protesten bröt vänstervinden i Sverige och den utgjorde starten på en flera decennier lång kamp för att på samhällets alla områden bryta upp och förändra de socialistiskt grundade samhällsfunktionerna, allt ifrån skolan till hur beskattningen är utformad.

Den stora frågan är om det är dags för en ny 4-oktobermarsch 2022, för att se till att den då nyvalda regeringen, oavsett färg, verkligen sätter företagsamheten i främsta rum. Inget av dagens block har utformat sina politiska visioner där företagandet utgör en av de viktigaste hörnstenarna för att utveckla välståndet för alla medborgarna i landet. Fortfarande tas företagandet i Sverige för något givet och självklart. Man utgår från att vårt näringsliv kan fortsatt hävda sig i en allt hårdare internationell konkurrens. Så är det inte.  Företagandet i Sverige är beroende av fungerande samhällsfunktioner som skola, vård, rättsväsende och mycket annat.

Landets företagarorganisationer bör nu utforma ett gemensamt budskap till de i riksdagen verksamma partierna. Nu har ni ett år på er att visa att Sverige fortfarande är ett företagsvänligt och konkurrenskraftigt land. Sker inte detta så kommer den 4 oktober 2021 att bli en ny milstolpe i Sveriges politiska historia.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen