Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Den tickande skuldbomben

Det var i mitten av maj som Mattias Andersson och Småföretagarnas Riksförbund först uppmärksammade faran med ”den tickande skuldbomben”. Summan för tillfälliga skatteanstånd var i maj över 47 miljarder kronor fördelat på cirka 46 000 företag. I dag, i mitten av augusti, är summan uppe i över 51 miljarder kronor fördelat på ungefär 50 000 företag.

Skuldbördan som redan var enorm har alltså fortsatt att växa trots varningen från både Småföretagarnas Riksförbund och andra aktörer.

Regeringen har nu börjat lyssna men vi frågar oss om det är så att det är för sent. Datum då anståndet ska vara återbetalt är nu satt till den 12 mars 2022 men det är fortfarande många företag som riskerar konkurs eftersom de inte kommer klara av att betala tillbaka till detta datum. I en intervju med Sveriges Radio säger finansminister Magdalena Andersson att man tittar på olika möjligheter för att eventuellt förlänga betalningstiden och att ambitionen är att rädda svenska jobb och företag genom krisen. På frågan om NÄR förlängningen ska ske har hon dock inget svar.

När Småföretagarnas Riksförbund i våras larmade för den mardrömsliknande situation som småföretagare sattes i lyssnade politikerna endast på ena örat. I god tro fick man företagare att lita på regeringens löften om ersättning och söka tillfälliga skatteanstånd under tiden de väntade på att sökta krisstöd skulle betalas ut. Ingenstans nämnde man hur planen för återbetalning skulle fungera – eller inte fungera.

Under 45 dagar har Småföretagarnas Riksförbund varit ute på en sommarturné i Sverige för att höra hur småföretagare där ute har det just nu. Många gånger har vi mötts av frustrerade företagare som står i skuld till staten och som kommer få det ytterst svårt att betala tillbaka på så kort tid. I maj var skuldbördan per företag cirka 1 miljon kronor per företag. Att tro att mindre företag har en möjlighet att öka omsättning och vinstmarginal så pass mycket att detta går att få ihop till den 12 mars efter över ett år av restriktioner är inte rimligt. Inte nog med att många företagare är skuldsatta både till staten och sig själva så finns det garanterat många hål att fylla i företaget som fått stå tillbaka under lång tid av pandemi.

Magdalena Andersson har först nu börjat kommentera den tickande skuldbomb som vi tidigt varnade för. Småföretagarnas Riksförbund vill påminna finansministern om den hemställan som förbundet skickade till Finansdepartementet i april. Där föreslås det att den normala återbetalningstiden bör förlängas till 24 månader med möjlighet till förlängning ytterligare 12 månader.

SE VIDEO MED MATTIAS ANDERSSON SOM SAMMANFATTAR OCH GER KONKRETA FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen