Det blir förändringar i 3:12-reglerna – till det bättre!
I början av sommaren presenterades förslagen avseende förändringar i 3:12-reglerna. Detta gjordes inom ramen för en offentlig utredning, ”Förenkla och förbättra! eller SOU_2024_36. Småföretagarnas Riksförbund är en av många remissinstanser som ombetts yttra sig och svaren ska vara inne senast den 18 oktober. Utredningsrapporten kan laddas ner via länken https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2024/06/sou-202436/
Vi har påbörjat arbetet med vårt kommande remissvar, varför vi inte har en slutlig uppfattning om alla aspekter. Vårt allmänna intryck är dock positivt, utredningen har verkligen bemödat sig om att arbeta i samma anda som utredningens titel, ”Förenkla och förbättra!”. Inte minst kommer det administrativa jobbet att minska. Men – det handlar om förändringar i ett mycket komplext regelverk och det går inte att sammanfatta föreslagna förändringar i några korta meningar. Dock kan vi peka på några områden där det föreslås förändringar:
- Kommittén föreslår att det införs ett snävare närståendebegrepp genom att syskonkretsen inte längre ska betraktas som närstående. Vidare föreslår kommittén att kravet på utomstående ägande preciseras i lagtexten.
- Dagens två beräkningsregler ersätts med en ny modell för beräkning av gränsbeloppet.
- Den nuvarande dotterföretagsdefinitionen avskaffas till den del som avser aktiebolag och bedömningen av om ett företag är ett dotterföretag ska i stället göras enligt civilrättsliga regler.
- Man föreslår även ändringar i hur man beräknar löneunderlag på löner i vissa dotterföretag där det aktiekapital som moderbolaget innehar representerar en mindre del av det totala kapitalet i dotter-företaget.
- Index- och kapitalunderlagsreglerna slopas från och med den 1 januari 2026.
- 3:12-reglerna ändras för att göra de särskilda bestämmelserna om lättnader i beskattningen av personaloptioner mer effektiva när det gäller att attrahera och behålla nyckelkompetens.
- Som ett led i förenklingsarbetet behandlar kommittén möjligheten av att ändra i nuvarande reglering om företagens och delägarnas uppgiftsskyldighet och andra förfarandefrågor.
Detta är bara ett axplock, det finns en hel del andra förslag.
Vi tar gärna emot frågor och kommentarer kring detta inför att vi sammanställer vårt remissvar.
Kontaktpersoner e-post: caroline.szyber@smaforetagarna.se eller sten.lindgren@smaforetagarna.se