Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Egna företagare riskerar lägre pension än anställda

25 procent lägre pension jämfört med anställda med kollektivavtal, så stor kan skillnaden bli för dig som egen företagare. Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, tipsar om vad som är bra att känna till när du som egen företagare sparar till din pension.

Egna företagare riskerar lägre pension än anställda

Det som främst påverkar storleken på pensionen är inkomsterna under hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder pensionen börjar tas ut.

  • Många egna företagare som försörjer sig på sitt företag tänker inte på att de själva ansvarar för att tjäna in till sin allmänna pension och att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Kompensera för avsaknad av tjänstepension
De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men som egen företagare behöver du spara själv.

  • Anställda med kollektivavtal får 4,5-6 procent av sin lön, upp till 47 625 kronor per månad, inbetalt till sin tjänstepension av arbetsgivaren. På inkomster över det betalas det in mellan 30 och 31,5 procent. Som egen företagare kan det vara ett bra riktmärke att utgå ifrån när du planerar ditt sparande till pension, säger Monica.

Tjäna in till den allmänna pensionen

Tjänstepensionen har en väldigt stor betydelse, men den största delen kommer oftast från den allmänna pensionen.

  • För att du ska få samma allmän pension som om du vore anställd behöver du som har aktiebolag ta ut lön och du som driver enskild näringsverksamhet ha ett överskott. Det finns två olika pensionsavgifter som tillsammans ger allmän pension. Dessa avgifter och skatter ingår i arbetsgivar- och egenavgiften samt i den preliminärskatt du betalar till Skatteverket, säger Monica.

Driva företaget vidare efter att du har börjat ta ut pension

Även om du börjat ta ut din pension kan du driva företaget vidare.

  • Beroende på när du är född får du från en viss ålder ett förhöjt jobbskatteavdrag för äldre samt lägre arbetsgivaravgifter eller egenavgifter, säger Monica.

Monicas tips:

Mer information och tips om hur du kan spara som egen företagare  –  pensionsmyndigheten.se  Du som är egen företagare | Pensionsmyndigheten

NEDAN KAN DU TA DEL AV SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND ARBETE OCH RAPPORT STRUTSEFFEKTEN I DENNA VIKTIGA PENSIONSFRÅGA FÖR SVERIGES SMÅFÖRETAGARE.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen